Kredit Svjetske banke Srbiji od oko 300 miliona evra

Svjetska banka odobrila je Srbiji kredit od gotovo 300 miliona evra, namjenjen za otklanjanje posljedica poplava, objavljeno je na sajtu te banke.

Srbija 04.10.2014 | 10:53
Kredit Svjetske banke Srbiji od oko 300 miliona evra

Rok za otplatu kredita je 30 godina, a grejs period je 10 godina, kamata je promjenljiva, a sada iznosi 1,5 odsto.

Glavni ekonomista Svjetske banke za Srbiju Lazar Šestović je tim povodm kazao za RTS da Svjetska banka pozdravlja najavljeni paket vladinih mjera, za uštedu u budžetu, kao i da su Vladi Srbije predložene i dodatne mjere, među kojima je jedna od osnovnih smanjenje subvencija.
"Mislimo jeste da nedostaje nekih 200 do 300 miliona dodatnih ušteda. Na strani rashoda budžeta mora da se nađe prostora za dodatne uštede. Bitno da je da se sve to desi u 2015. godini, jer je ova praktično već prošla sa aspekta budžeta i izvršenja rashoda", kazao je on.

Šestović je kazao da Srbija troši više od milijardu evra godišnje na subvencije javnim ili društvenim preduzećima i da tu sigurno postoji prostor za značajne uštede.
"Recimo, ako se uštedi 10 odsto, to je 100 miliona, to je 0,3 odsto BDP-a", rekao je on.

Kao drugu veliku stavku gdje se može uštedjeti, naveo je nabavke roba i usluga za koje je za prvih sedam meseci ove godine, potrošeno 2,5 milijarde evra na kupovinu raznih roba i usluga.
"Vlada je prvobitno planirala nekih 25 do 30 miliona ušteda u toj oblasti, a mi mislimo da tu može mnogo više da se postigne".

Šestović je ocjenio da će smanjenje plata i penzija najvjerovatnije smanjiti privredne aktivnosti, "jer kada smanjite plate i penzije u javnom sektoru, a tu pričamo o 2,5 miliona ljudi koji zavise direktno od tih davanja, onda će oni da smanje svoju potrošnju".

Kad oni smanje svoju potrošnju, smanjiće se obim proizvodnje domaće privrede. Teško je reći tačno koliko će se smanjiti BDP na osnovu tih mera, ali pretpostavljamo da će to povući pad privrede od 0,5 do jedan odsto, kazao je Šestović.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

СС

04.10.2014 10:19

Таман ови што се сад роде за 30 година ће да им присједне. Исто је било и са Титовим задужењима. Све је исто само њега нема... Камата је, наравно, промјењива и могу да је подигну то небеских висина кад им се хоће.

ODGOVORITE