Вирус еболе може да се пренесе ваздухом

Шеф мисије Уједињених нација за сузбијање еболе, Ентони Бренбари, упозорио је да би вирус еболе могао да мутира и пренесе се ваздухом, што би значило да ће епидемију бити све теже држати под контролом!

Здравље 04.10.2014 | 07:24
Вирус еболе може да се пренесе ваздухом

- Што дуже борави у људима то су веће шансе да ће мутирати. То би био сценарио из ноћне море (да се преноси ваздухом, и вероватно се неће догодити, али ту опцију не можемо да искључимо - казао је Бренбари и признао да међународна заједница мало касни у одговору на епидемију, али да ипак није прекасно те да се мора јаче ухватити у коштац с еболом како би обуздали смртоносну болест.

Ове коментаре Бренбери је изнео пре него што је ебола први пут дијагностикофана једно пацијенту на америчком тлу, пре два дана!

Ебола се шири телесним течностима и научници тврде да не би смео да мутира тако да се преноси кроз ваздух.

Стручњак за епидемиолошке болести са Универзитета Вандербилт, Вилијам Шафнер, појаснио је: 'Пуно је проблема с еболом и теоретски је могуће да се то догоди, али то је тренутно мало вероватно.

Професор и шеф Завода за јавно здравље у Енглеској Дејвид Хејман казао је да досад нити један вирус који се преноси телесним течностима није мутирао тако да се може пренијети ваздухом.
Ова епидемија еболе највећа је у историји - досад је вирусом заражено више од 7.000 људи, а преминуло их је више од 3.000.

- У својој каријери нисам видео нешто толико опасно. Помагао сам у свакаквим условима, ратовима, природним катастрофама, али никад нисам видео нешто тако озбиљно и ризично - казао је Бренбери који у УН-у ради од 1988. године. Ипак, додао је да УН има 'политичку вољу' и средства да сузбије епидемију.

Бренбари је у недељу одлетео у Гану и води мисију којој је у циљу да обузда ширење еболе у наредних 90 дана.

Извор: ЕПК

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

СС

04.10.2014 07:31

И остале бактерије се преносе ваздухом нпр. стрептокок али људи не падају мртви од њих. Све је ово из ваше лабораторије, несреће једне бјелосвјетске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

04.10.2014 10:00

Лако је доци до лијека ,само питате оне сто су измислили ту болест а сви ми знамо ко је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ЦЦ

04.10.2014 10:34

Нажалост овде се не ради о бактеријама већ о нечему опаснијем он вирусу а дали је направљен у лабораторији то је врло извесно као и птичија и свињска грипа све су то експерименти пред један супер патоген који ће смакнути пола светске популације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

04.10.2014 10:59

Слажем се...само наводим примјер ширења патогених честица. Тешко процијенити да ће се уништити 50% полулације. Извјесно је да ће кренути вакцине против еболе и све се понавља...исти шаблон свјетских моћника из године у годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

04.10.2014 14:56

да хоце доц и код оних сто су се зидом оградили у тудој земљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

05.10.2014 06:22

Ако УСА одлуци мутираце свако зна ста је ебола и које ствараоц и засто је створен вирус..

ОДГОВОРИТЕ