Virus ebole može da se prenese vazduhom

Šef misije Ujedinjenih nacija za suzbijanje ebole, Entoni Brenbari, upozorio je da bi virus ebole mogao da mutira i prenese se vazduhom, što bi značilo da će epidemiju biti sve teže držati pod kontrolom!

Zdravlje 04.10.2014 | 07:24
Virus ebole može da se prenese vazduhom

- Što duže boravi u ljudima to su veće šanse da će mutirati. To bi bio scenario iz noćne more (da se prenosi vazduhom, i verovatno se neće dogoditi, ali tu opciju ne možemo da isključimo - kazao je Brenbari i priznao da međunarodna zajednica malo kasni u odgovoru na epidemiju, ali da ipak nije prekasno te da se mora jače uhvatiti u koštac s ebolom kako bi obuzdali smrtonosnu bolest.

Ove komentare Brenberi je izneo pre nego što je ebola prvi put dijagnostikofana jedno pacijentu na američkom tlu, pre dva dana!

Ebola se širi telesnim tečnostima i naučnici tvrde da ne bi smeo da mutira tako da se prenosi kroz vazduh.

Stručnjak za epidemiološke bolesti sa Univerziteta Vanderbilt, Vilijam Šafner, pojasnio je: 'Puno je problema s ebolom i teoretski je moguće da se to dogodi, ali to je trenutno malo verovatno.

Profesor i šef Zavoda za javno zdravlje u Engleskoj Dejvid Hejman kazao je da dosad niti jedan virus koji se prenosi telesnim tečnostima nije mutirao tako da se može prenijeti vazduhom.
Ova epidemija ebole najveća je u istoriji - dosad je virusom zaraženo više od 7.000 ljudi, a preminulo ih je više od 3.000.

- U svojoj karijeri nisam video nešto toliko opasno. Pomagao sam u svakakvim uslovima, ratovima, prirodnim katastrofama, ali nikad nisam video nešto tako ozbiljno i rizično - kazao je Brenberi koji u UN-u radi od 1988. godine. Ipak, dodao je da UN ima 'političku volju' i sredstva da suzbije epidemiju.

Brenbari je u nedelju odleteo u Ganu i vodi misiju kojoj je u cilju da obuzda širenje ebole u narednih 90 dana.

Izvor: EPK

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

СС

04.10.2014 07:31

И остале бактерије се преносе ваздухом нпр. стрептокок али људи не падају мртви од њих. Све је ово из ваше лабораторије, несреће једне бјелосвјетске.

ODGOVORITE
Name

Zoran

04.10.2014 10:00

Lako je doci do lijeka ,samo pitate one sto su izmislili tu bolest a svi mi znamo ko je to

ODGOVORITE
Name

@CC

04.10.2014 10:34

Nažalost ovde se ne radi o bakterijama već o nečemu opasnijem on virusu a dali je napravljen u laboratoriji to je vrlo izvesno kao i ptičija i svinjska gripa sve su to eksperimenti pred jedan super patogen koji će smaknuti pola svetske populacije.

ODGOVORITE
Name

СС

04.10.2014 10:59

Слажем се...само наводим примјер ширења патогених честица. Тешко процијенити да ће се уништити 50% полулације. Извјесно је да ће кренути вакцине против еболе и све се понавља...исти шаблон свјетских моћника из године у годину.

ODGOVORITE
Name

pajo

04.10.2014 14:56

da hoce doc i kod onih sto su se zidom ogradili u tudoj zemlji

ODGOVORITE
Name

axxe

05.10.2014 06:22

Ako USA odluci mutirace svako zna sta je ebola i koje stvaraoc i zasto je stvoren virus..

ODGOVORITE