Усвојити стратегију за реформу сектора правде

Делегација ЕУ у БиХ поручила је да је у БиХ кључно усвојити нову стратегију за реформу сектора правде за период 2014-2018, од чега зависи исплата друге транше буџетске подршке ЕУ од 2.975.000 евра.

Босна и Херцеговина 03.10.2014 | 17:01
Усвојити стратегију за реформу сектора правде

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди нагласио је да је усвајање нове стратегије одгађано неколико пута, али да је сада од суштинске важности да тај документ буде усвојен.

"Да би се осигурало благовремено исплаћивање друге транше буџетске подршке у износу од 2.975.000 евра за покривање трошкова након децембра 2014. позивамо надлежне органе у БиХ да предузму све потребне кораке у циљу усвајања нове стратегије", истакао је Давиди.

Према његовим ријечима, даље одгађање усвајања стратегије угрозило би исплату средстава.

Давиди је нагласио да је нова секторска стратегија БиХ такође битна да би се осигурала будућа подршка правосуђу у оквиру програма претприступне помоћи ИПА два.

Он је истакао да се БиХ суочава с јединственим изазовом у погледу рјешавања великог броја неријешених предмета ратних злочина.

"ЕУ је због ове специфичне ситуације, али и да би се убрзало провођење државне стратегије за рад на предметима ратних злочина у децембру 2012. осигурала додатну буџетску подршку у износу од 14.876.000 евра. Ова средства ће се, у периоду од пет година, реализовати кроз све нивое надлежности у БиХ", каже Давиди.

Према његовим ријечима, у првој фази, ова средства омогућила су запошљавање додатних 137 особа у тужилаштва, судове и Одсјек кривичне одбране Министарства правде БиХ до краја децембра 2014.

"Ова ванредна буџетска подршка не представља замјену, већ подршку локалном финансирању тужилаца, судија и њиховог особља ради оснаживања рада на предметима ратних злочина", појаснио је Давиди.

Он каже да је реализација ове буџетске подршке за рад на предметима ратних злочина тек у почетној фази.

"Задовољни смо да су испуњени почетни услови - број предмета у којима су идентификована осумњичена лица смањен је за пет одсто. Ипак, кључни предуслов за оцјену напретка биће квалитет, а не количина.
Сматрамо да постигнути замах сада треба наставити и убрзати", поручио је Давиди.


Коментари / 0

Оставите коментар