Због породице у политику

Млади у Бањалуци мотивацију за почетак политичког ангажмана и учлањење у политичку партију у великом проценту нашли су у пријатељима и породици, а тек сваки пети у странку улази без посредника.

Република Српска 03.10.2014 | 08:55
Због породице у политику

Показало је то истраживање Института за друштвена истраживања Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, а које је обухватило 79 младих и политички активних људи из шест странака, како из власти тако и из опозиције.

Доминантан мотив током самог политичког ангажовања младих јесте жеља да се дјелује у друштву и направи промјена било за себе, породицу или друштво у цијелости, показало је истраживање. Личност лидера политичке странке код 25 одсто испитаника из блока власти основни је мотив за приступање одређеној партији, док код 56 одсто испитаника то није пресудно.

"Код опозиционог блока партија лидер је пресудан код 64 одсто испитаника, а небитан и углавном небитан за 35 одсто испитаника", казала је Бојана Миодраговић, истраживач са Института.

Занимљиво је да су испитаници на питање да ли је запослење мотив учлањења у странку у великом проценту одговорили негативно, а да њих 80 одсто сматра како се други баш из тог разлога политички ангажују.

Такође, висок проценат испитаника руководи се политичким програмом при партијском ангажману код опозиционих партија, док је код блока на власти тај проценат нижи.

Ђорђе Томић, асистент на овом факултету, казао је како истраживање показује да млади имају велику оданост према циљевима, вриједностима и структури странке којој припадају.

Весна Шућур-Јањетовић, директор Института, казала је да је је истраживање рађено за потребе Факултета политичких наука и подсјетила да је Институт основан прошле године  и да развија сарадњу са домаћим и међународним институцијама у научноистраживачким пројектима.

Иначе, прва фаза пројекта односила се на испитивање програма, платформи и статута партија да би се видјеле њихове основне политике, док је друга фаза била анкетирање чланова и њихови ставови поводом учлањења, односно шта их је мотивисало и који су им циљеви битни у политичком ангажману.

 

Коментари / 0

Оставите коментар