Zbog porodice u politiku

Mladi u Banjaluci motivaciju za početak političkog angažmana i učlanjenje u političku partiju u velikom procentu našli su u prijateljima i porodici, a tek svaki peti u stranku ulazi bez posrednika.

Republika Srpska 03.10.2014 | 08:55
Zbog porodice u politiku

Pokazalo je to istraživanje Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, a koje je obuhvatilo 79 mladih i politički aktivnih ljudi iz šest stranaka, kako iz vlasti tako i iz opozicije.

Dominantan motiv tokom samog političkog angažovanja mladih jeste želja da se djeluje u društvu i napravi promjena bilo za sebe, porodicu ili društvo u cijelosti, pokazalo je istraživanje. Ličnost lidera političke stranke kod 25 odsto ispitanika iz bloka vlasti osnovni je motiv za pristupanje određenoj partiji, dok kod 56 odsto ispitanika to nije presudno.

"Kod opozicionog bloka partija lider je presudan kod 64 odsto ispitanika, a nebitan i uglavnom nebitan za 35 odsto ispitanika", kazala je Bojana Miodragović, istraživač sa Instituta.

Zanimljivo je da su ispitanici na pitanje da li je zaposlenje motiv učlanjenja u stranku u velikom procentu odgovorili negativno, a da njih 80 odsto smatra kako se drugi baš iz tog razloga politički angažuju.

Takođe, visok procenat ispitanika rukovodi se političkim programom pri partijskom angažmanu kod opozicionih partija, dok je kod bloka na vlasti taj procenat niži.

Đorđe Tomić, asistent na ovom fakultetu, kazao je kako istraživanje pokazuje da mladi imaju veliku odanost prema ciljevima, vrijednostima i strukturi stranke kojoj pripadaju.

Vesna Šućur-Janjetović, direktor Instituta, kazala je da je je istraživanje rađeno za potrebe Fakulteta političkih nauka i podsjetila da je Institut osnovan prošle godine  i da razvija saradnju sa domaćim i međunarodnim institucijama u naučnoistraživačkim projektima.

Inače, prva faza projekta odnosila se na ispitivanje programa, platformi i statuta partija da bi se vidjele njihove osnovne politike, dok je druga faza bila anketiranje članova i njihovi stavovi povodom učlanjenja, odnosno šta ih je motivisalo i koji su im ciljevi bitni u političkom angažmanu.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar