Апсолутна анонимност на интернету не постоји

Правни саветни у Одељењу за медије Мисије ОЕБС у Србији Мирослав Јанковић казао је данас да је анонимност, у смислу представљања под псеудонимом, важан елемент слободе изражавања и приватности.

Информационе технологије 02.10.2014 | 17:47
Апсолутна анонимност на интернету не постоји

Он је током дебате о анонимности и одговорности појаснио да је могућност писања под псеудонимом, нарочито у интернет сфери, изузетно битна за земље у којима је забрањено писање против актуелних власти.

Представница канцеларије Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Невена Ружић казала је да анонимност у апсолутном смислу не постоји, јер би то значило да не постоје никакви подаци о некој личности.

Она је казала да из права на приватност проистиче да особа сама бира ко ће и када користити њене податке, а да је свако ко има податке о некој особи дужан да поштује прописе о коришћењу и чувању података и да на захтев особе чије податке поседује мора и да их избрише.

"Трагање за анонимношћу је последица шока када смо открили да мислимо да имамо приватност на интернету, а схватили смо да је немамо", казала је Ружић.

Ружић је казала да постоје подаци које морамо да "дамо", какви су подаци које остављамо приликом узимања личне карте, али да са друге стране људи "тргују" својим подацима, на пример када остављају податке на неком порталу како би могли да користе услуге тог портала.

Учесници дебате сложили су се да је анонимност важна када особа не жели да она, или њој неко близак, буде угрожена или гоњена због ставова које износи на интернету, али да са друге стране због анонимности долази и до злоупотреба, када се анонимност користи за ширење лажних информација и вести уперених против неког лично.

Ружић је казала да је када се говори о томе ко сноси одговорност за анонимни коментар, коментатор
или портал на коме је постављен, логика једноставна - што мања контрола коментара, односно што се мање сам портал меша у садржај коментара, то је мања и одговорност.


Коментари / 0

Оставите коментар