Свака четврта жена на директорској функцији

У директорским фотељама у фирмама у Србији седи 27.076 жена, док је мушкараца чак 95.083 који доминирају, како на челним позицијама у државним предузећима, тако и у приватном бизнису.

Србија 30.09.2014 | 10:06
Свака четврта жена на директорској функцији

Према подацима Националне агенције за регионални развој, даме које се отисну у предузетничке воде имају између 36 и 55 година и средства су углавном обезбедиле из личне уштеђевине.

Да би могле да корачају равноправно са својим колегама, њиховим потпетицама у просеку је била потребна деценија напорног рада. Углавном се одлучују за делатности попут неге и рекреације, у које спадају фризерски и козметички салони и фитнес центри, здравствене услуге и образовање.

Потпредседница Удружења пословних жена Србије Оливера Поповић напомиње да чак 66 одсто дама започиње бизнис јер су остале без посла и једноставно су принуђене да почну да раде нешто саме.

Велики проблем је што оне немају имовину на своје име и зато не могу да добију кредите за почетак посла.

Вредне и посвећене пословне жене показују да, када одлуче да се отисну бурним водама приватног бизниса, могу бити много успешније од већине мушкараца.

Једна од њих је и Љиљана Караклајић, директорка компаније Д еxпрес, која обавља послове експресне курирске доставе и брзог слања и уручивања пошиљака. Њена фирма запошљава чак 550 људи, који раде у 18 градова широм Србије и имају на хиљаду клијената.

Терет посла је једнак без обзира на пол, али да би неко био на руководећем положају мора имати менаџерске способности, сматра Караклајићева.

Власница производно-трговинске радње Кокода из села Лапотинце, Мирјана Цакић, лекар је специјалиста опште медицине, али на својој фарми у околини Лесковца гаји коке носиље.

Каже да је 1993. године напустила посао у ординацији и притекла у помоћ мужу. Данас има 14 запослених, а својим највећим успехом сматра то што је и код своје деце развила предузетнички дух.

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СС

30.09.2014 09:45

Текст је о неравноправном положају жена, а примјер је како је жена, љекар по струци, напустила свој позив, послушала мужа и развила бизнис са 14 запослених радника. У тексту се наводи како жене немају некретнине 1/1, па не могу узимати кредите за покретање бизниса. Пааа, извините, за почетни бизнис се НЕ ДАЈЕ КУЋА ПОД ХИПОТЕКУ! Бизнис кредити се не гарантују породичном имовином, лихвари једни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозе бит´

30.09.2014 18:17

Мозда нам зато овако и иде.

ОДГОВОРИТЕ