Svaka četvrta žena na direktorskoj funkciji

U direktorskim foteljama u firmama u Srbiji sedi 27.076 žena, dok je muškaraca čak 95.083 koji dominiraju, kako na čelnim pozicijama u državnim preduzećima, tako i u privatnom biznisu.

Srbija 30.09.2014 | 10:06
Svaka četvrta žena na direktorskoj funkciji

Prema podacima Nacionalne agencije za regionalni razvoj, dame koje se otisnu u preduzetničke vode imaju između 36 i 55 godina i sredstva su uglavnom obezbedile iz lične ušteđevine.

Da bi mogle da koračaju ravnopravno sa svojim kolegama, njihovim potpeticama u proseku je bila potrebna decenija napornog rada. Uglavnom se odlučuju za delatnosti poput nege i rekreacije, u koje spadaju frizerski i kozmetički saloni i fitnes centri, zdravstvene usluge i obrazovanje.

Potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Olivera Popović napominje da čak 66 odsto dama započinje biznis jer su ostale bez posla i jednostavno su prinuđene da počnu da rade nešto same.

Veliki problem je što one nemaju imovinu na svoje ime i zato ne mogu da dobiju kredite za početak posla.

Vredne i posvećene poslovne žene pokazuju da, kada odluče da se otisnu burnim vodama privatnog biznisa, mogu biti mnogo uspešnije od većine muškaraca.

Jedna od njih je i Ljiljana Karaklajić, direktorka kompanije D expres, koja obavlja poslove ekspresne kurirske dostave i brzog slanja i uručivanja pošiljaka. Njena firma zapošljava čak 550 ljudi, koji rade u 18 gradova širom Srbije i imaju na hiljadu klijenata.

Teret posla je jednak bez obzira na pol, ali da bi neko bio na rukovodećem položaju mora imati menadžerske sposobnosti, smatra Karaklajićeva.

Vlasnica proizvodno-trgovinske radnje Kokoda iz sela Lapotince, Mirjana Cakić, lekar je specijalista opšte medicine, ali na svojoj farmi u okolini Leskovca gaji koke nosilje.

Kaže da je 1993. godine napustila posao u ordinaciji i pritekla u pomoć mužu. Danas ima 14 zaposlenih, a svojim najvećim uspehom smatra to što je i kod svoje dece razvila preduzetnički duh.

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

СС

30.09.2014 09:45

Текст је о неравноправном положају жена, а примјер је како је жена, љекар по струци, напустила свој позив, послушала мужа и развила бизнис са 14 запослених радника. У тексту се наводи како жене немају некретнине 1/1, па не могу узимати кредите за покретање бизниса. Пааа, извините, за почетни бизнис се НЕ ДАЈЕ КУЋА ПОД ХИПОТЕКУ! Бизнис кредити се не гарантују породичном имовином, лихвари једни...

ODGOVORITE
Name

moze bit´

30.09.2014 18:17

Mozda nam zato ovako i ide.

ODGOVORITE