Ерупција вулкана у Јапану

Најмање осам особа је повређено, од којих једна теже, приликом данашње ерупције планинског вулкана Онтаке у централном делу Јапана, јављају јапански медији.

Свијет 27.09.2014 | 10:09
Ерупција вулкана у Јапану

Вулкан је избацио данас велики облак пепела у небо, због чега је издато упозорење алпинистима да избегавају ово подручје.

Око 250 људи се налази у близини врха планине, а авиони су приморани да менајају трасу да би избегли пепео, пренео је Ројтерс.

Јапанска телевизија НХК је преносећи изјаве локалних званичника, известила да је одређени број људи евакуисан из оближњег планинског дома и да би број повређених могао да порасте.

У извештају је наведено да је поред пепела, вулкан избацивао и мање камење, а јапанска телевизија је пренела и изјаву Мактоа Хасегаве из Ватрогасне службе префектруре Нагано да је седам особа лакше повређено, а једна теже.

НХК је пренео и саопштење полицје да се 250 људи налази у близини планинског врха, а да су спасиоци на путу да им помогну.

До ерупције вулкана Онтаке дошло је нешто пре поднева, пренео је АП.

Планински вулкан Онтаке висок је 3.067 метара и налази се на граници између префектура Нагано и Гифу у планинском подручју.

Јапанска метеоролошка агенција подигла је ниво упозорења за вулкан Онтаке на три, на скали од један до пет и издала упозорење грађанима да избегавају планину Онтаке, јер би материјал који вулкан избацује могао да падне у кругу од четири километара.

 

Коментари / 0

Оставите коментар