ФБИ зна ко је маскирани џихадиста

САД су идентификовале маскираног мушкарца, с видео снимака на којима се види одсецање глава америчких новинара и британског хуманитарног радника.

Свијет 25.09.2014 | 22:22
ФБИ зна ко је маскирани џихадиста

Директор Федералног истражног бироа Џејмс Коми у обраћању новинарима у седишту ФБИ, није желео да открије име нити националност тог човека, као ни да ли власти САД сматрају да је он лично извршио убиства.

Сам чин одсецања глава није приказан на видео снимцима, подсећа АП. 

Коми је такође изјавио да је позната отприлике једна десетина Американаца од оних који се боре са екстремистима у Сирији, као и да су се многи који су се борили тамо, већ вратили у САД, преноси Ројтерс. 

На три видео снимка, мушкарац који говори енгласки с британским нагласком, држи у руци дугачак нож и чини се да ће њиме управо одсећи главе америчким новинарима Џејмсу Фолију и Стивену Сотлофу и британском хуманитарном раднику Дејвиду Хејнсу. 

Почетком месеца, британске и америчке власти саопштиле су да знају ко је погубио америчке новинаре Фолија и Сотлофа и да ће ускоро обелоданити његов идентитет. 

Позивајући се на неименоване изворе, "Мирор" је навео да ће антитерористичка полиција ускоро ухапсити 12 особа у Британији, који су повезани са припадником Исламске државе, познатом као "Џон", који је убио новинаре. 

Екзекутор је један од четворице британских џихадиста, познатих као "Битлси", који држе таоце у Сирији. 

Како наводи лист, тим америчког Федералног истражног бироа је прошлог месеца отпутовао у Британију и сада се "затвара круг" око 12 осумњичених за које се верује да су "џихадисти Џону" помогли финансијски и на друге начине да отпутује у Сирију. 

Комеј је такође изјавио да је позната отприлике једна десетина Американаца од оних који се боре са екстремистима у Сирији, као и да су се многи који су се борили тамо, већ вратили у САД, преноси Ројтерс. 

Подсетимо, ИД је објавијивала видео-снимке неколико погубљења, најпре двојице америчких новинара Џејмса Фолија и Стивена Сотлофа, 

Припадници џихадистичке ИД јавно су у ирачком граду Мосулу погубили борца за људска права Самиру Салих ал Нуаими. 

Алжирски џихадисти повезани с Исламском државом одсекли су у среду главу француском таоцу кога су отели у Алжиру, а видео-снимак погубљења поставили на интернет. 

Муслимани у Француској са највећим гневом и гнушањем осуђују то убиство. 

У Пентагону оцењују да ће борба против ове терористичке групе да потраје годинама.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

талибан

25.09.2014 20:28

па сто га онда не ухвате

ОДГОВОРИТЕ
Name

српска лола

25.09.2014 20:44

Па како неће знати када су га тамо и спремили они !!!???

ОДГОВОРИТЕ