FBI zna ko je maskirani džihadista

SAD su identifikovale maskiranog muškarca, s video snimaka na kojima se vidi odsecanje glava američkih novinara i britanskog humanitarnog radnika.

Svijet 25.09.2014 | 22:22
FBI zna ko je maskirani džihadista

Direktor Federalnog istražnog biroa Džejms Komi u obraćanju novinarima u sedištu FBI, nije želeo da otkrije ime niti nacionalnost tog čoveka, kao ni da li vlasti SAD smatraju da je on lično izvršio ubistva.

Sam čin odsecanja glava nije prikazan na video snimcima, podseća AP. 

Komi je takođe izjavio da je poznata otprilike jedna desetina Amerikanaca od onih koji se bore sa ekstremistima u Siriji, kao i da su se mnogi koji su se borili tamo, već vratili u SAD, prenosi Rojters. 

Na tri video snimka, muškarac koji govori englaski s britanskim naglaskom, drži u ruci dugačak nož i čini se da će njime upravo odseći glave američkim novinarima Džejmsu Foliju i Stivenu Sotlofu i britanskom humanitarnom radniku Dejvidu Hejnsu. 

Početkom meseca, britanske i američke vlasti saopštile su da znaju ko je pogubio američke novinare Folija i Sotlofa i da će uskoro obelodaniti njegov identitet. 

Pozivajući se na neimenovane izvore, "Miror" je naveo da će antiteroristička policija uskoro uhapsiti 12 osoba u Britaniji, koji su povezani sa pripadnikom Islamske države, poznatom kao "Džon", koji je ubio novinare. 

Ekzekutor je jedan od četvorice britanskih džihadista, poznatih kao "Bitlsi", koji drže taoce u Siriji. 

Kako navodi list, tim američkog Federalnog istražnog biroa je prošlog meseca otputovao u Britaniju i sada se "zatvara krug" oko 12 osumnjičenih za koje se veruje da su "džihadisti Džonu" pomogli finansijski i na druge načine da otputuje u Siriju. 

Komej je takođe izjavio da je poznata otprilike jedna desetina Amerikanaca od onih koji se bore sa ekstremistima u Siriji, kao i da su se mnogi koji su se borili tamo, već vratili u SAD, prenosi Rojters. 

Podsetimo, ID je objavijivala video-snimke nekoliko pogubljenja, najpre dvojice američkih novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, 

Pripadnici džihadističke ID javno su u iračkom gradu Mosulu pogubili borca za ljudska prava Samiru Salih al Nuaimi. 

Alžirski džihadisti povezani s Islamskom državom odsekli su u sredu glavu francuskom taocu koga su oteli u Alžiru, a video-snimak pogubljenja postavili na internet. 

Muslimani u Francuskoj sa najvećim gnevom i gnušanjem osuđuju to ubistvo. 

U Pentagonu ocenjuju da će borba protiv ove terorističke grupe da potraje godinama.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

taliban

25.09.2014 20:28

pa sto ga onda ne uhvate

ODGOVORITE
Name

srpska lola

25.09.2014 20:44

Pa kako neće znati kada su ga tamo i spremili oni !!!???

ODGOVORITE