Двије фотеље жели 488 кандидата!

На листама политичких партија за октобарске изборе поново се налази 488 кандидата од укупно 794 особе, колико их је било на функцијама током протеклог мандата.

Босна и Херцеговина 25.09.2014 | 15:54
Двије фотеље жели 488 кандидата!

Када се узму у обзир само три највеће странке на нивоу БиХ - СДП, СДА и СНСД, сваки пети кандидат на њиховим листама већ је био на некој функцији у протекле четири године, што недвосмислено показује да се у БиХ створила посебна каста политичара којима је обављање високих функција постало професија. При томе, посебан проблем представља то што се у овој касти налази велики број руководећих државних службеника на свим нивоима власти, од кантона, преко ентитета, до нивоа БиХ, који приликом кандидатуре крше низ закона.

Наиме, Закон о државној служби БиХ каже да су "руководећи државни службеници у случају потврђивања кандидатуре за изборну функцију дужни да поднесу оставку на место у државној служби", али у јавности није забележена ниједна оставка било којег руководећег државног службеника."Транспаренси интернешнел БиХ" позвао је пре неколико дана руководеће државне службенике који се налазе на кандидатским листама да у складу са законом поднесу оставке на позиције на којима се тренутно налазе, али нико од њих то до сада није учинио.

Упркос томе што су законом предвиђене и новчане казне од 2.000 до 5.000 КМ за оне који не поднесу оставку на радно место у државној служби након што је потврђена њихова кандидатура, нико од руководећих државних службеника не обазире се ни на закон, нити на предвиђене казне.

Транспаренси интернешнел БиХ наводи да ће у наредном периоду пратити да ли су испоштоване наведене законске одредбе и упозорава да ће сва евентуална одступања пријавити надлежним институцијама, апелујући на кандидате на које се ове одредбе примењују да сами поступе по закону и поднесу оставке.

Случај државних службеника представља још један доказ неусклађености правних прописа када је реч о изборима, јер није прецизно дефинисано који закон је пречи и који закон третира овај проблем, односно да ли Изборни закон или Закон о државној служби БиХ.

Међу руководеће државне службенике на нивоу БиХ убрајају се секретари и секретари са посебним задатком, те помоћници министара и директора, као и главни инспектори заједничких институција. Када је реч о РС, статус руководећих државних службеника имају помоћници министара, секретари министарстава, руководиоци републичких управа и републичких управних организација, као и њихови заменици и помоћници те главни републички инспектори.Слично је и у Федерацији БиХ, па тај статус имају руководиоци самосталних управа и установа, затим помоћници руководилаца органа државне службе и секретари тих органа, потом руководиоци управа и установа које се налазе у саставу министарстава те главни федерални инспектори, а исти статус имају и службеници у управама и установама на кантоналном нивоу.

Портпаролка Централне изборне комисије БиХ Максида Пирић каже да се државни службеници, према одредбама Изборног закона БиХ, могу кандидовати за изборну функцију ако претходно поднесу оставку или поступе по законима који регулишу њихов статус, истичући да су "државни службеници у случају кандидатуре дужни да регулишу свој статус".

- ЦИК БиХ поступа по Изборном закону, по којем кандидати у обрасцу за пријаву кандидатуре потписују и потврђују да су регулисали свој статус. Уколико се утврди да нису то учинили, ЦИК БиХ има могућност да им не додели мандат - каже Пирићева.

Коментари / 0

Оставите коментар