Шкотска и Република Српска не могу се поредити

Уједињено Краљевство жели брзи политички и економски напредак у Републици Српској и БиХ - порука је са којом амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон долази сутра у посјету Бањалуци.

Свијет 24.09.2014 | 16:47
Шкотска и Република Српска не могу се поредити

Фергусон наглашава да је Велика Британија спремна помоћи било којој странци која буде изабрана у владу при провођењу реформи, "које су очајнички потребне". 

"Желимо видјети фокус политичких вођа на кључна питања која су битна обичним грађанима - на јачање економије и отварање радних мјеста, искорјењивање корупције и побољшање здравства и образовања",
поручује британски амбасадор. 

Фергусон сматра да је "од кључне важности да се покаже одговорност и избјегава кориштење националистичког говора, који води до подјела и који не рјешава стварне проблеме, али може да запали политичку ситуацију и узнемири рањиве категорије друштва". 

Британски амбасадор би желио да политичке вође "мање користе драматични, националистички говор, а да буду фокусирани на детаљно разрађене политике како би се окончала стагнација те БиХ покренула напријед, политички и економски". 

"Планирам да се састанем са политичким вођама у Влади и опозицији - са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, предсједником Владе Жељком Цвијановић, предсједником Народне скупштине Игором Радојичићем, те Младеном Иванићем и Драганом Чавићем", најављује Фергусон у интервјуу Срни. 

Амбасадор вјерује да је кључно да се владе формирају што прије, јер "нема више времена за губљење након дугог периода у коме се скоро ништа није урадило". 

"Надам се слободним и фер изборима, са што већим одзивом бирача који ће гласати за људе и странке за које мисле да њима и њиховим породицама могу обезбиједити бољи живот, а ми ћемо бити спремни да позитивно и коструктивно сарађујемо са онима које они изаберу", поручује Фергусон. 

Он наводи да је недавни референдуму у Шкотској одржан уз договор свих главних политичких странака и на основу закона који је усвојен у британском Парламенту прошле године. 

Фергусон сматра да се "Шкотска и Република Српска - не могу поредити, јер су БиХ и Уједињено Краљевство двије врло различите земље, са врло различитим историјама". 

Према његовим ријечима, "у случају Републике Српске, референдум би био једнострана одлука, која би била неуставна и у супротности са Дејтонским мировним споразумом и међународним законом". 

"Поука из референдума у Шкотској јесте да се разлике рјешавају на миран и демократски начин. Сигурност и просперитет БиХ у будућности лежи у заједништву, а не у подјелама. Неће се цртати нова карта на Балкану", рекао је Фергусон.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

24.09.2014 15:29

Какви смо нико неће да се пореди са РС-ом. Ваљда једном дођу памети када отјерамо ову мафију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

24.09.2014 20:12

Наравно да се не можемо, није се могло ни косово па си га створио као умјетно језеро, да су боља времена требало га је одмах отјерати из БАЊА ЛУКЕ али овако памет ће нам солити као су то добри људи и треба да муслимани и СРБИ живе заједно, а у исто врјеме исте те муслимане само на другом крају свјета са својим партнерима бомбардује хјехјехје лицимерје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скоти,паметан народ

27.09.2014 06:53

Ах ти Енглези,мислим да су Срби сити Великобританске правде,за сва времена.Заиграла је мецка и вама пред вратима сер Британци.Леп осецај,зар не?

ОДГОВОРИТЕ