Škotska i Republika Srpska ne mogu se porediti

Ujedinjeno Kraljevstvo želi brzi politički i ekonomski napredak u Republici Srpskoj i BiH - poruka je sa kojom ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson dolazi sutra u posjetu Banjaluci.

Svijet 24.09.2014 | 16:47
Škotska i Republika Srpska ne mogu se porediti

Ferguson naglašava da je Velika Britanija spremna pomoći bilo kojoj stranci koja bude izabrana u vladu pri provođenju reformi, "koje su očajnički potrebne". 

"Želimo vidjeti fokus političkih vođa na ključna pitanja koja su bitna običnim građanima - na jačanje ekonomije i otvaranje radnih mjesta, iskorjenjivanje korupcije i poboljšanje zdravstva i obrazovanja",
poručuje britanski ambasador. 

Ferguson smatra da je "od ključne važnosti da se pokaže odgovornost i izbjegava korištenje nacionalističkog govora, koji vodi do podjela i koji ne rješava stvarne probleme, ali može da zapali političku situaciju i uznemiri ranjive kategorije društva". 

Britanski ambasador bi želio da političke vođe "manje koriste dramatični, nacionalistički govor, a da budu fokusirani na detaljno razrađene politike kako bi se okončala stagnacija te BiH pokrenula naprijed, politički i ekonomski". 

"Planiram da se sastanem sa političkim vođama u Vladi i opoziciji - sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednikom Vlade Željkom Cvijanović, predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem, te Mladenom Ivanićem i Draganom Čavićem", najavljuje Ferguson u intervjuu Srni. 

Ambasador vjeruje da je ključno da se vlade formiraju što prije, jer "nema više vremena za gubljenje nakon dugog perioda u kome se skoro ništa nije uradilo". 

"Nadam se slobodnim i fer izborima, sa što većim odzivom birača koji će glasati za ljude i stranke za koje misle da njima i njihovim porodicama mogu obezbijediti bolji život, a mi ćemo biti spremni da pozitivno i kostruktivno sarađujemo sa onima koje oni izaberu", poručuje Ferguson. 

On navodi da je nedavni referendumu u Škotskoj održan uz dogovor svih glavnih političkih stranaka i na osnovu zakona koji je usvojen u britanskom Parlamentu prošle godine. 

Ferguson smatra da se "Škotska i Republika Srpska - ne mogu porediti, jer su BiH i Ujedinjeno Kraljevstvo dvije vrlo različite zemlje, sa vrlo različitim istorijama". 

Prema njegovim riječima, "u slučaju Republike Srpske, referendum bi bio jednostrana odluka, koja bi bila neustavna i u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i međunarodnim zakonom". 

"Pouka iz referenduma u Škotskoj jeste da se razlike rješavaju na miran i demokratski način. Sigurnost i prosperitet BiH u budućnosti leži u zajedništvu, a ne u podjelama. Neće se crtati nova karta na Balkanu", rekao je Ferguson.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

24.09.2014 15:29

Kakvi smo niko neće da se poredi sa RS-om. Valjda jednom dođu pameti kada otjeramo ovu mafiju.

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

24.09.2014 20:12

Naravno da se ne možemo, nije se moglo ni kosovo pa si ga stvorio kao umjetno jezero, da su bolja vremena trebalo ga je odmah otjerati iz BANJA LUKE ali ovako pamet će nam soliti kao su to dobri ljudi i treba da muslimani i SRBI žive zajedno, a u isto vrjeme iste te muslimane samo na drugom kraju svjeta sa svojim partnerima bombarduje hjehjehje licimerje

ODGOVORITE
Name

Skoti,pametan narod

27.09.2014 06:53

Ah ti Englezi,mislim da su Srbi siti Velikobritanske pravde,za sva vremena.Zaigrala je mecka i vama pred vratima ser Britanci.Lep osecaj,zar ne?

ODGOVORITE