И покојници "оснивају" фирме

Предраг Згоњанин, председник Уније удружења послодаваца РС, о приватизацији у Српској. Шпекулатни предузећа отварају на имена баба од 80 година, наркомана, мртвих људи.

Република Српска 22.09.2014 | 09:30
И покојници "оснивају" фирме

У Републици Српској од 10 до 12 одсто од око 256.000 запослених радника прима минималан износ плате од 370 КМ. Толики проценат радника прима минималац, рецимо, и у Немачкој. Али, други је проблем што су те плате код нас мале у односу на трошкове живота, каже у интервјуу за „Новости“ председник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин.

Он каже да је основни проблем што се у Српској и Федерацији десио концепт „приватизације“ пренет из постсоцијалистичких земаља источне Европе, Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске...

*Чињеница је да у БиХ све више фирми има блокиране рачуне, док се истовремено региструје све више нових предузећа. О чему се ради?

- Ради се о шпекулантима који отварају нове фирме да би затворили претходне или да би из њих нешто извукли или да не би платили држави порез. Код нас се фирме отварају на имена баба од 80 година, наркомана, мртвих људи! А све је то смишљена опција јер код нас није било поштене него профитерске приватизације. Цела југоисточна Европа је тако приватизована, нисмо ми ништа посебно. Комунисти су од некадашњих капиталиста отели капитал, држали га 40-50 година као народни и „у име народа“, а после га дали сами себи кроз приватизацију. Југоисточном Европом тако и данас владају комунисти.

*Како томе стати на пут?

- Једноставно треба преписати законе из развијених држава. Ако немате чисте рачуне или ако имате дугове за порез не можете отворити фирму ни на кога од родбине, што се код нас нажалост дешава.

ЧЕШКИ СЦЕНАРИО

- Код нас се десио сличан сценарио преваре као у Чешкој где је нестало око 600 милијарди круна у процесу приватизације. Читава бивша југоисточна комунистичка Европа је тако „приватизована“ - каже Згоњанин.

*Како се могло десити да дугови појединих јавних предузећа по основу пореза нарасту и на 69 милиона КМ колико су, рецимо, дужне „Шуме РС“?

- Тако што неко назове директора Пореске управе РС и каже: „Немој блокирати то предузеће“. Тако уради једна фирма, друга и имамо ситуацију какву имамо. А ако се погледа структура пореског дуга видећете да је свега 16 милиона КМ дуг приватних предузећа, а све остало су фирме у стечају из којих се дуг никада неће наплатити.

*Да ли вам је познато да велики број фирми у Српској исплаћује део зарада радницима преко банака, а део даје у готовини „на руке“?

- Свакако да постоје послодавци који исплаћују плате на црно, али све је то сплет различитих дешавања у пословању.

*Имате ли процену колико је таквих послодаваца?

- Не бавим се проценама. Постоје случајеви, али не могу говорити без аргумената.

*У току су преговори са Синдикатом око новог закона о раду. Има ли помака у разговорима или су још увек сви на почетним позицијама?

- Нама никаквих помака и не верујем да ће их бити и наредних месец и по, све док се не заврше избори и изабере нова влада. Међутим, нови закон о раду је неминовност и желим јавно да поручим да у том смислу сви морамо бити општедруштвено одговорни. Закон би морао да се донесе најдаље за годину дана, све државе у окружењу су га донеле и прошле кроз тај процес, а ми смо опет на репу свих европских дешавања која пролазе испред нас.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сасарс

22.09.2014 11:49

Све це се то промјенити за мјесец дана, када милорад додик јединствени матични број, замјени јединственим затворским бројем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

22.09.2014 16:21

Па и гласају мртви код нас, засто се буните да отварају фирме?

ОДГОВОРИТЕ