I pokojnici "osnivaju" firme

Predrag Zgonjanin, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, o privatizaciji u Srpskoj. Špekulatni preduzeća otvaraju na imena baba od 80 godina, narkomana, mrtvih ljudi.

Republika Srpska 22.09.2014 | 09:30
I pokojnici "osnivaju" firme

U Republici Srpskoj od 10 do 12 odsto od oko 256.000 zaposlenih radnika prima minimalan iznos plate od 370 KM. Toliki procenat radnika prima minimalac, recimo, i u Nemačkoj. Ali, drugi je problem što su te plate kod nas male u odnosu na troškove života, kaže u intervjuu za „Novosti“ predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin.

On kaže da je osnovni problem što se u Srpskoj i Federaciji desio koncept „privatizacije“ prenet iz postsocijalističkih zemalja istočne Evrope, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske...

*Činjenica je da u BiH sve više firmi ima blokirane račune, dok se istovremeno registruje sve više novih preduzeća. O čemu se radi?

- Radi se o špekulantima koji otvaraju nove firme da bi zatvorili prethodne ili da bi iz njih nešto izvukli ili da ne bi platili državi porez. Kod nas se firme otvaraju na imena baba od 80 godina, narkomana, mrtvih ljudi! A sve je to smišljena opcija jer kod nas nije bilo poštene nego profiterske privatizacije. Cela jugoistočna Evropa je tako privatizovana, nismo mi ništa posebno. Komunisti su od nekadašnjih kapitalista oteli kapital, držali ga 40-50 godina kao narodni i „u ime naroda“, a posle ga dali sami sebi kroz privatizaciju. Jugoistočnom Evropom tako i danas vladaju komunisti.

*Kako tome stati na put?

- Jednostavno treba prepisati zakone iz razvijenih država. Ako nemate čiste račune ili ako imate dugove za porez ne možete otvoriti firmu ni na koga od rodbine, što se kod nas nažalost dešava.

ČEŠKI SCENARIO

- Kod nas se desio sličan scenario prevare kao u Češkoj gde je nestalo oko 600 milijardi kruna u procesu privatizacije. Čitava bivša jugoistočna komunistička Evropa je tako „privatizovana“ - kaže Zgonjanin.

*Kako se moglo desiti da dugovi pojedinih javnih preduzeća po osnovu poreza narastu i na 69 miliona KM koliko su, recimo, dužne „Šume RS“?

- Tako što neko nazove direktora Poreske uprave RS i kaže: „Nemoj blokirati to preduzeće“. Tako uradi jedna firma, druga i imamo situaciju kakvu imamo. A ako se pogleda struktura poreskog duga videćete da je svega 16 miliona KM dug privatnih preduzeća, a sve ostalo su firme u stečaju iz kojih se dug nikada neće naplatiti.

*Da li vam je poznato da veliki broj firmi u Srpskoj isplaćuje deo zarada radnicima preko banaka, a deo daje u gotovini „na ruke“?

- Svakako da postoje poslodavci koji isplaćuju plate na crno, ali sve je to splet različitih dešavanja u poslovanju.

*Imate li procenu koliko je takvih poslodavaca?

- Ne bavim se procenama. Postoje slučajevi, ali ne mogu govoriti bez argumenata.

*U toku su pregovori sa Sindikatom oko novog zakona o radu. Ima li pomaka u razgovorima ili su još uvek svi na početnim pozicijama?

- Nama nikakvih pomaka i ne verujem da će ih biti i narednih mesec i po, sve dok se ne završe izbori i izabere nova vlada. Međutim, novi zakon o radu je neminovnost i želim javno da poručim da u tom smislu svi moramo biti opštedruštveno odgovorni. Zakon bi morao da se donese najdalje za godinu dana, sve države u okruženju su ga donele i prošle kroz taj proces, a mi smo opet na repu svih evropskih dešavanja koja prolaze ispred nas.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sasars

22.09.2014 11:49

Sve ce se to promjeniti za mjesec dana, kada milorad dodik jedinstveni matični broj, zamjeni jedinstvenim zatvorskim brojem!

ODGOVORITE
Name

Md

22.09.2014 16:21

Pa i glasaju mrtvi kod nas, zasto se bunite da otvaraju firme?

ODGOVORITE