Адвокати одлажу суђење Шарићу

Због обуставе рада свих адвоката у Србији и сутра ће трпети правосуђе, посебно кривично, јер без њиховог присуства није могуће одржати суђење, саслушање било у преткиривчном поступку било у истрази за кривична дела за која је запрећена казна преко осам година затвора.

Србија 21.09.2014 | 14:32
Адвокати одлажу суђење Шарићу

У највећем суду у Србији - Вишем суду у Београду сутра ће пред његовим Посебним одељењем морати да се одложити наставак суђења Дарку Шарићу и члановима његове групе оптуженим за прање пара у Србији, а у уторак и за кријумчарење кокаина.

Пред истим судом такође неће моћи да се одржи суђење Саши Драгину и другима за злоупотребе у панчевачкој "Азотари", као и суђења где су првооптужени Звонко Веселиновић и Бојана Бајрушевић.

Ако адвокати не почну са радом у среду, биће одложен и почетак суђења Ненаду Огњеновићу и другма за злоупотребе у "Галеници", а неизвесни су и наставци суђења где су првооптужени Предраг Бубало и Бранко Јоцић, који су планирани за четвртак.

За сутра је планиран састанак чланова радне групе министарстава правде и финансија и адвоката поводом решавања питања паушалног опорезивања, али београдски адовкати су се јуче договорили да протествују у четвртак испред Палате правде па су мале наде да ће се штрајк пре тога прекинути.

Адвокати траже да им паушалне пореске обавезе буду враћене на ниво од прошле године, јер су им овогодишњим пореским решењима намети повећани од 40 до чак 300 посто у неким случајевима.

Такође траже укидање одредби везаних за јавно бележништво које, како тврде, угрожавају адвокатску професију, али и уставни поредак, због чега су недавно поднели неколико иницијатива Уставном суду да их огласи неуставним, а од законодавца траже да одредбе у законима промени.

Београдски адвокати штрајкују од 10. септембра, а недељу дана касније придружили су им се и колеге из целе Србије пошто је скупштина Адвокатске коморе Србије (АКС) прошле недеље донела одлуку да се обустави рад до испуњења затева адвокатуре.

Сходно тој одлуци адвокатима је до даљег забрањено да долазе на суђења, у тужилаштво ради истражних
поступака и поступака преговора око примене опортунитета или споразума о кривици, нити ће одлазити у полицију у преткиривичним поступцима.

Адвокати су дужни једино да подносе тужбе, жалбе и друга писмена код којих би пропуштање рока резултирало губитком права.

Такође могу да приступе на седницу већа апелационих судова поводом жалбе у кривичном поступку, на расправу пред другостепеним судовима поводом жалбе у парничном поступку и на расправу поводом тужбе у Управном спору.

Непоштовање наведених упутстава сматра се "тежом повредом дужности адвоката".

Министарство правде је у више наврата упутило апел да се адвокати врате на посао, јер трпе и они сами и грађани и држава, али је председник АКС Драгољуб Ђорђевић најавио да ће адвокати бити у обустави рада до испуњења захтева адвокатуре.

Адвокатура у главном граду штрајковала је 15 дана почетком лета због незадовољства повећањем пореских обавеза 18. јуна до 2. јула.

Поред адвоката који плаћају порес паушално, има и оних који то раде "књиговодствено", па њих пореска повећања за паушалце уведена ове године, уопште не погађају, али морају да поштују одлуку струковне Коморе.


Коментари / 0

Оставите коментар