"БХ пошта": Нисмо одговорни за проблеме

Јавно предузеће "БХ пошта" Сарајево саопштило је да не сноси одговорност за проблеме који су се појавили у процесу дистрибуције, односно, уручења гласачких листића за предстојеће изборе грађанима БиХ у иностранству.

Босна и Херцеговина 19.09.2014 | 18:52
"БХ пошта": Нисмо одговорни за проблеме

"БХ пошта" је са овим ставом реаговала на медијске написе у вези са дистрибуцијом гласачких листића грађанима БиХ који живе у иностранству, на основу видео клипова који круже веб порталима.

"Да би се отклониле све недоумице у процесу слања гласачких листића у иностранство, према налогу генералног директора Мује Бутковића формирана је Комисија за утврђивање чињеничног стања приликом слања гласачких листића у иностранство која је утврдила да одговорности за пропусте у вези са доставом гласачких листића у иностранство од стране `БХ поште` није било", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се појашњава да су предметне пошиљке /41.321 писмо до 100 грама тежине/ преузете 28. августа у складишту ЦИК-а у Источном Сарајеву и уз пратњу полиције допремљене у објекат Центра "Пошта" Сарајево.

По извршеном истовару пошиљака, које су биле паковане у кутије, оне су појединачно испаковане и свако писмо је појединачно жигосано поштанским жигом /машинским и ручним жигом/, те се том приликом извршила провјера тежине пошиљака и њихов број.

"Није утврђено да недостаје нека од пошиљака, нити да је нека од пошиљака масе веће од 100 грама". Након извршеног жигосања предметних пошиљака, оне су сукцесивно отпремане у Измјеничну Пошту 71 003 Сарајево гдје је извршено сортирање пошиљака према одредишним државама, те су оне везане у свежњеве", наведено је у саопштењу.

Свежњеви су убацивани у вреће писмоносних закључака према одредишним државама, након чега су вреће затваране и отпремане преко Међународног аеродрома Сарајево на одредишта у складу са прописима и стандардима Свјетског поштанског савеза.

У саопштењу се напомиње да су ЦИК-у достављене манипулативне исправе из којих је видљиво када су отпремљене вреће за одредишне земље преко Међународног аеродрома Сарајево.

Процедура сачињавања свежњева је прописана актима Свјетског поштанског савеза и важећа је за све поштанске операторе у свијету, наводи се у саопштењу.

Комисија сматра да је у правилу испоштована прописана процедура.

"Да је `БХ пошта` Сарајево поступила према међународним стандардима потврђује и свакодневно приспјеће пошиљака са гласачким листићима из различитих држава свијета којима су оне отпремљене на идентичан начин, као и чињеница да смо ове послове обављали и ранијих година, а на које нисмо имали никаквих примједби", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да као потврду о изнесеним ставовима, "БХ пошта" Сарајево посједује видео снимке са камера које прате и снимају технолошки процес примања и слања пошиљака.


Коментари / 0

Оставите коментар