Јеремић одбио позив Пајтића да подржи ДС

Лидер демократа Бојан Пајтић затражио је од Вука Јеремића да се на неки начин врати у ДС и јавно подржи странку, али је бивши шеф дипломатије то одбио.

Србија 19.09.2014 | 08:38
Јеремић одбио позив Пајтића да подржи ДС

Ову информацију “Блицу” је потврдило више извора из ДС. Пајтић је искористио тренутак када је Јеремић пре десетак дана накратко боравио у Београду и телефоном разговарао са њим о могућем повратку у ДС.
 
- Пајтић је Јеремићу пренео да би желео да он јавно подржи ДС, било као нестраначка личност, било да се врати у странку. Наговестио му је, притом, како би баш он могао да буде идеалан кандидат за председничке изборе 2017. године - прича извор “Блица” из ДС.

Јеремић, који је из странке искључен марта 2013, захвалио је Пајтићу речима да “нема намеру да се у скорије време враћа у домаћу политику” те да су његове амбиције везане за међународну сцену.
 
- Пајтићу је, притом, рекао да ће му, ако треба, као друг пружити сваку могућу помоћ у погледу контаката на међународном нивоу - додаје наш саговорник, али да не долази у обзир да се враћа у српску политику.

Пајтић му је захвалио и њихов разговор је завршен у пријатељској атмосфери.

А када је о амбицијама на међународном плану реч, Јеремић још чека да ли ће добити подршку Владе Србије и премијера Александра Вучића да буде српски кандидат за генералног секретара Уједињених нација. Влада би, како се очекује, о томе требало да се изјасни у наредних месец дана.
 
Јеремић се, како је “Блиц” о томе писао, већ представља као кандидат Србије за генералног секретара УН.
 
То самопроглашење Јеремић је овековечио на медаљону који је у јулу дељен по згради Уједињених нација. Медаљон на коме пише име Вука Јеремића, испод „кандидат Србије” а у средини године мандата, 2017-2022, појавио се тада у згради УН, како су говорили саговорници “Блица” који су значку видели, ”у време када и Јеремић”. Није, међутим, било могуће поуздано утврдити да ли га је Јеремић делио лично или не.

За кандидатуру за функцију генералног секретара УН неопходна је, иначе, подршка Владе матичне државе, чланице УН.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар