Jeremić odbio poziv Pajtića da podrži DS

Lider demokrata Bojan Pajtić zatražio je od Vuka Jeremića da se na neki način vrati u DS i javno podrži stranku, ali je bivši šef diplomatije to odbio.

Srbija 19.09.2014 | 08:38
Jeremić odbio poziv Pajtića da podrži DS

Ovu informaciju “Blicu” je potvrdilo više izvora iz DS. Pajtić je iskoristio trenutak kada je Jeremić pre desetak dana nakratko boravio u Beogradu i telefonom razgovarao sa njim o mogućem povratku u DS.
 
- Pajtić je Jeremiću preneo da bi želeo da on javno podrži DS, bilo kao nestranačka ličnost, bilo da se vrati u stranku. Nagovestio mu je, pritom, kako bi baš on mogao da bude idealan kandidat za predsedničke izbore 2017. godine - priča izvor “Blica” iz DS.

Jeremić, koji je iz stranke isključen marta 2013, zahvalio je Pajtiću rečima da “nema nameru da se u skorije vreme vraća u domaću politiku” te da su njegove ambicije vezane za međunarodnu scenu.
 
- Pajtiću je, pritom, rekao da će mu, ako treba, kao drug pružiti svaku moguću pomoć u pogledu kontakata na međunarodnom nivou - dodaje naš sagovornik, ali da ne dolazi u obzir da se vraća u srpsku politiku.

Pajtić mu je zahvalio i njihov razgovor je završen u prijateljskoj atmosferi.

A kada je o ambicijama na međunarodnom planu reč, Jeremić još čeka da li će dobiti podršku Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da bude srpski kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Vlada bi, kako se očekuje, o tome trebalo da se izjasni u narednih mesec dana.
 
Jeremić se, kako je “Blic” o tome pisao, već predstavlja kao kandidat Srbije za generalnog sekretara UN.
 
To samoproglašenje Jeremić je ovekovečio na medaljonu koji je u julu deljen po zgradi Ujedinjenih nacija. Medaljon na kome piše ime Vuka Jeremića, ispod „kandidat Srbije” a u sredini godine mandata, 2017-2022, pojavio se tada u zgradi UN, kako su govorili sagovornici “Blica” koji su značku videli, ”u vreme kada i Jeremić”. Nije, međutim, bilo moguće pouzdano utvrditi da li ga je Jeremić delio lično ili ne.

Za kandidaturu za funkciju generalnog sekretara UN neophodna je, inače, podrška Vlade matične države, članice UN.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar