Гајић селектор Србије?

Најбољи одбојкашки Србије требало би до краја године да добију наследника Игора Колаковића. Наш најтрофејнији стручњак тренутно без ангажмана, док су Ковач и Грбић заузети.

Остали спортови 17.09.2014 | 16:00
Гајић селектор Србије?

Јавност би највише волела да селектор Ирана Слободан Ковач или стратег Перуђе Никола Грбић после одласка Игора Колаковића преузму кормило мушке одбојкашке репрезентације. Али, они су везани чврстим уговорима и, по нама, прави потез би био да се на врућу клупу врати некадашњи селектор Југославије Зоран Гајић.

Наш најтрофејнији стручњак је тренутно без ангажмана и у овом, можда преломном, тренутку за „орлове“ био би идеално решење. Не заборавимо да је жетва медаља почела када је Гајић (56) 1995. сео на клупу плавих, с којима је 2000. у Сиднеју освојио олимпијско злато и 2001. у Острави постао првак Европе.

Од када је напустио кормило Југославије, радио је у више клубова, а водио је и две репрезентације. Русе је тренирао 2005. и 2006, увео у тим младе играче, као Гранкина или Волвича, који су 2012. после 32 године вратили олимпијско злато.

Био је и две године селектор репрезентације Ирана, која је сада под палицом Слободана Ковача хит на СП. Тада је у тим убацио можда и најбољег техничара шампионата у Пољској Маруфлакранија и блокера Мусавија. Његов наследник, покојни Мајдани, после тријумфа је на Азијским играма рекао да беру воће из Гајићеве баште.

Да ли размишљају о Гајићу то најбоље знају председник ОСС Александар Боричић и сарадници. Познато је да никад не ломе преко колена, али је и њима јасно да за месец, два морају да се одлуче за Колаковићевог наследника. Нормално, много тога зависи и од трофејног стратега, који на столу има понуде и клубова (2011. био првак света са одбојкашицама Рабице) и репрезентација. У сваком случају било би добро да се врати у Савез, макар као саветник новом селектору.

Од играча из златне генерације, који су ушли у тренерске воде, могао би да конкурише и Слободан Бошкан, који је тренутно селектор Црне Горе и стратег учесника Лиге шампиона Будванске ривијере. Својевремено је Гајић говорио да прави тренерски нерв има Владимир Грбић, који је потпредседник ОСС и промотер бич волеја.

У игри би могли да буду и некадашњи тренер Партизана Милан Ђуричић, који је са кадетима освојио европско и светско злато, а из те генерације су Атанасијевић, Јововић, Урош Ковачевић, Лисинац. Без шанси није ни дугогодишњи Колаковићев помоћник Жељко Булатовић.

Ко зна, можда Александар Боричић има и скривеног адута, као што се на почетку свог мандата одлучио за Гајића или пре осам година за Колаковића.

Приликом избора селектора један од кључних детаља биће и плата, јер ни Одбојкашки савез не може да се размеће новцем. Тешко је наћи врхунског стручњака, а јефтиног. Вероватно ће и новом кормилару бити омогућено да води и клуб.

Од када је постао председник Савеза, 1992, Александар Боричић није мењао тренере „на траци“. У организацији га је дочекао селектор, легендарни Лазар Гроздановић. Гајић је на клупу, као први тренер, сео 1995. и остао до 2002. Мање од годину дана репрезентацију је водио Веселин Вуковић, а од 2003. до 2006. стратег је био Љубомир Травица. Уочи СП 2006. у Јапану селектор је постао Игор Колаковић.

Зато и не чуди континуитет успеха или високих пласмана. На најважнијим такмичењима освојене су две олимпијске медаље (злато и бронза), две светске (сребро и бронза) и осам европских (два злата, једно сребро и пет бронзи).

Коментари / 0

Оставите коментар