Gajić selektor Srbije?

Najbolji odbojkaški Srbije trebalo bi do kraja godine da dobiju naslednika Igora Kolakovića. Naš najtrofejniji stručnjak trenutno bez angažmana, dok su Kovač i Grbić zauzeti.

Ostali sportovi 17.09.2014 | 16:00
Gajić selektor Srbije?

Javnost bi najviše volela da selektor Irana Slobodan Kovač ili strateg Peruđe Nikola Grbić posle odlaska Igora Kolakovića preuzmu kormilo muške odbojkaške reprezentacije. Ali, oni su vezani čvrstim ugovorima i, po nama, pravi potez bi bio da se na vruću klupu vrati nekadašnji selektor Jugoslavije Zoran Gajić.

Naš najtrofejniji stručnjak je trenutno bez angažmana i u ovom, možda prelomnom, trenutku za „orlove“ bio bi idealno rešenje. Ne zaboravimo da je žetva medalja počela kada je Gajić (56) 1995. seo na klupu plavih, s kojima je 2000. u Sidneju osvojio olimpijsko zlato i 2001. u Ostravi postao prvak Evrope.

Od kada je napustio kormilo Jugoslavije, radio je u više klubova, a vodio je i dve reprezentacije. Ruse je trenirao 2005. i 2006, uveo u tim mlade igrače, kao Grankina ili Volviča, koji su 2012. posle 32 godine vratili olimpijsko zlato.

Bio je i dve godine selektor reprezentacije Irana, koja je sada pod palicom Slobodana Kovača hit na SP. Tada je u tim ubacio možda i najboljeg tehničara šampionata u Poljskoj Maruflakranija i blokera Musavija. Njegov naslednik, pokojni Majdani, posle trijumfa je na Azijskim igrama rekao da beru voće iz Gajićeve bašte.

Da li razmišljaju o Gajiću to najbolje znaju predsednik OSS Aleksandar Boričić i saradnici. Poznato je da nikad ne lome preko kolena, ali je i njima jasno da za mesec, dva moraju da se odluče za Kolakovićevog naslednika. Normalno, mnogo toga zavisi i od trofejnog stratega, koji na stolu ima ponude i klubova (2011. bio prvak sveta sa odbojkašicama Rabice) i reprezentacija. U svakom slučaju bilo bi dobro da se vrati u Savez, makar kao savetnik novom selektoru.

Od igrača iz zlatne generacije, koji su ušli u trenerske vode, mogao bi da konkuriše i Slobodan Boškan, koji je trenutno selektor Crne Gore i strateg učesnika Lige šampiona Budvanske rivijere. Svojevremeno je Gajić govorio da pravi trenerski nerv ima Vladimir Grbić, koji je potpredsednik OSS i promoter bič voleja.

U igri bi mogli da budu i nekadašnji trener Partizana Milan Đuričić, koji je sa kadetima osvojio evropsko i svetsko zlato, a iz te generacije su Atanasijević, Jovović, Uroš Kovačević, Lisinac. Bez šansi nije ni dugogodišnji Kolakovićev pomoćnik Željko Bulatović.

Ko zna, možda Aleksandar Boričić ima i skrivenog aduta, kao što se na početku svog mandata odlučio za Gajića ili pre osam godina za Kolakovića.

Prilikom izbora selektora jedan od ključnih detalja biće i plata, jer ni Odbojkaški savez ne može da se razmeće novcem. Teško je naći vrhunskog stručnjaka, a jeftinog. Verovatno će i novom kormilaru biti omogućeno da vodi i klub.

Od kada je postao predsednik Saveza, 1992, Aleksandar Boričić nije menjao trenere „na traci“. U organizaciji ga je dočekao selektor, legendarni Lazar Grozdanović. Gajić je na klupu, kao prvi trener, seo 1995. i ostao do 2002. Manje od godinu dana reprezentaciju je vodio Veselin Vuković, a od 2003. do 2006. strateg je bio Ljubomir Travica. Uoči SP 2006. u Japanu selektor je postao Igor Kolaković.

Zato i ne čudi kontinuitet uspeha ili visokih plasmana. Na najvažnijim takmičenjima osvojene su dve olimpijske medalje (zlato i bronza), dve svetske (srebro i bronza) i osam evropskih (dva zlata, jedno srebro i pet bronzi).

Komentari / 0

Ostavite komentar