Одмах сијеците плате и пензије за 15 одсто

Уколико се сада не смање, слиједеће године мораће још једном да се снажно коригују наниже, тврде фискалци.Ако не дирате просјечна примања, већа ће морати доле за 50%.

Србија 16.09.2014 | 10:20
Одмах сијеците плате и пензије за 15 одсто

Умањење плата и пензија не може се избећи и уштеде које је по овом основу потребно остварити износе око 800 милиона евра, упозорење је Фискалног савета, који је јуче по подне објавио извештај и став о најављеним уштедама у буџету Србије.

- Уколико се смањење пензија и плата у јавном сектору сада не спроведе на прави начин - линеарно за 15 или око 12 одсто, уз повећање ПДВ, у наредних годину дана плате и пензије мораће још једном да се снажно коригују наниже.

Уколико се укупно недовољно сасече, можда ће се „купити“ још годину дана до избијања кризе, али јавне финансије Србије ће на јесен 2016. бити у још лошијој ситуацији - тврде фискални стручњаци и наглашавају да све преостале мере фискалне консолидације - довођење у ред јавних предузећа, смањење сиве економије, отпуштање вишка запослених у јавном сектору и друго - не само што не могу да дају довољне уштеде за избегавање кризе већ „не могу да достигну пуне ефекте у кратком року, а није чак ни извесно да ће се остварити у потпуности“.

- Не постоји решење које може да донесе довољне уштеде а да из умањења искључи највећи број пензионера и запослених у јавном сектору. Прогресивни модели који би смањивали само плате и пензије веће од просечних могу само у теорији да дају довољне уштеде (800 милиона евра), и то уколико је стопа умањења већа од 50 одсто - поручују из Фискалног савета.

И они су, како кажу, свесни да најављени резови у примањима јесу непопуларан, али економски ефикасан начин за смањење дефицита.

Криза лупа на врата

- Србија је пред кризом јавног дуга. Државни расходи системски су за више од 20 одсто већи од државних прихода, а та разлика, која тренутно износи више од 2,6 милијарди евра годишње, финансира се задуживањем.

То не може да траје унедоглед јер ће инвеститори у једном тренутку, који лако може да наступи и следеће године, кад се потроши кредит из УАЕ, престати да држави позајмљују новац - упозоравају фискалци.

Пољска за пример

Као пример земаља које су биле у сличној фискалној позицији као Србија фискалци наводе Литванију, Португал и Грчку. - Током 2008. године пензије су повећане за више од 30 одсто (од чега преко 20 одсто неоправдано) - што није значајно покренуло производњу, али је отворило огромну рупу у буџету и јавни дуг до 2014. повећало за више од пет милијарди евра - закључују у Фискалном савету.

Подсетимо, премијер Србије Александар Вучић најавио је за викенд да су уштеде које се морају остварити у буџету за следећу годину 700 милиона евра, без прецизирања како ће то бити постигнуто.

 

Извор:Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

контрапункт

16.09.2014 13:05

То је предлагао и Крстић - министар који је отјеран.

ОДГОВОРИТЕ