Србац : Становништво страхује од новог таласа воде

Након што је водостај реке Саве на мерном месту код Српца премашио  коту од 860 центиметара, и у србачкој општини од  данас су на снази мере редовне одбране од поплава! 

Република Српска 15.09.2014 | 16:10
Србац : Становништво страхује од новог  таласа воде

У 12 часова измерен је водостај од 871 центиметар и даље је у благом порасту. Становништво у приобалним насељима страхују од најављеног новог вала вода из Хрватске, а ништа мање нису забринути ни градјани  с друге стране Савског насипа, јер на њему постоје два несанирана клизишта.

Сава је у овој општини поплавила више од 500 хектара обрадивог и другог земљишта и заплавила четрдесетак домаћинстава у незаштићеним деловима насеља Гаја, Бајинаца, Села Срепца, Каоца па низводно до Влакнице и Кобаша у дужини од 40 километара.

Начелник Штаба Цивилне заштите Србац, Боривоје Врсајковић је изјавио да вода још није ушла ни у једну кућу. Угрожено подручје у овој општини данас је обишао и представник Републичке управе Цивилне заштите РС Јанко Кецман, који је упозорио становништво на могућност доласка новог вала воде.

Очекује се да ће до краја дана општину Србац посетити и директор Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске.

Милош Угрен, пољопривредник из Српца, коме су поплављени сви усеви у незаштићеном подручју, има вишегодишње искуство у борби са поплавама, ипак тврди да се неће поновити мајске поплаве, поготово што се временска ситуација стабилизује, а река Врбас је у свом кориту. Ипак ће бити велике штете на пољопривредним културама.

"Поплављен ми је сав кукуруз и грах. Сава се зна данима, па и недељама повлачити, што значи да од овогодишње летине нема ништа", каже Милош који је данас из чамца брао орахе.

У сваком случају становници у насељима поред реке Саве наредне ноћи неће имати миран сан, али ће повјереници Цивилне заштите непрестано пратити стање на поплављеном подручју.
 
 
Саво Кесер
Радио Србац

Коментари / 0

Оставите коментар