Srbac : Stanovništvo strahuje od novog talasa vode

Nakon što je vodostaj reke Save na mernom mestu kod Srpca premašio  kotu od 860 centimetara, i u srbačkoj opštini od  danas su na snazi mere redovne odbrane od poplava! 

Republika Srpska 15.09.2014 | 16:10
Srbac : Stanovništvo strahuje od novog  talasa vode

U 12 časova izmeren je vodostaj od 871 centimetar i dalje je u blagom porastu. Stanovništvo u priobalnim naseljima strahuju od najavljenog novog vala voda iz Hrvatske, a ništa manje nisu zabrinuti ni gradjani  s druge strane Savskog nasipa, jer na njemu postoje dva nesanirana klizišta.

Sava je u ovoj opštini poplavila više od 500 hektara obradivog i drugog zemljišta i zaplavila četrdesetak domaćinstava u nezaštićenim delovima naselja Gaja, Bajinaca, Sela Srepca, Kaoca pa nizvodno do Vlaknice i Kobaša u dužini od 40 kilometara.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Srbac, Borivoje Vrsajković je izjavio da voda još nije ušla ni u jednu kuću. Ugroženo područje u ovoj opštini danas je obišao i predstavnik Republičke uprave Civilne zaštite RS Janko Kecman, koji je upozorio stanovništvo na mogućnost dolaska novog vala vode.

Očekuje se da će do kraja dana opštinu Srbac posetiti i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Miloš Ugren, poljoprivrednik iz Srpca, kome su poplavljeni svi usevi u nezaštićenom području, ima višegodišnje iskustvo u borbi sa poplavama, ipak tvrdi da se neće ponoviti majske poplave, pogotovo što se vremenska situacija stabilizuje, a reka Vrbas je u svom koritu. Ipak će biti velike štete na poljoprivrednim kulturama.

"Poplavljen mi je sav kukuruz i grah. Sava se zna danima, pa i nedeljama povlačiti, što znači da od ovogodišnje letine nema ništa", kaže Miloš koji je danas iz čamca brao orahe.

U svakom slučaju stanovnici u naseljima pored reke Save naredne noći neće imati miran san, ali će povjerenici Civilne zaštite neprestano pratiti stanje na poplavljenom području.
 
 
Savo Keser
Radio Srbac

Komentari / 0

Ostavite komentar