Сутра почиње изборна кампања

Изборна кампања за опште изборе почиње сутра и трајаће до 7.00 часова 11. октобра када почиње изборна тишина, рекао је данас у Сарајеву предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Стјепан Микић.

Босна и Херцеговина 11.09.2014 | 17:21
Сутра почиње изборна кампања

Микић је подсјетио да вријеме изборне кампање представља период у којем политички субјекти на законом утврђен начин упознају бираче и јавност о програму и кандидатима. Он је нагласио да је за вријеме изборне кампање политичким субјектима, између осталог, забрањено уклањање или оштећивање туђег изборног материјала, те ометање других политичких активности, као и спречавање новинара у обављању посла у складу са правилима професије и изборним правилима.

"Једна од законских забрана у правилима понашања политичких субјеката у изборној кампањи, на коју посебно скрећемо пажњу, јесте кориштење језика који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње", додао је Микић. Према његовим ријечима, ЦИК има овлаштења да изрекне новчану казну која не прелази износ од 10.000 КМ, уклони име кандидата са кандидатске листе или поништи овјеру политичког субјекта уколико се утврди кршење закона.

Микић је позвао политичке субјекте који учествују у изборном процесу да се уздрже од кориштења "националистичке и антидржавне реторике", као и изјава које дижу тензије, те да воде фер изборну кампању.

"Позивам и представнике медија и бираче да дају допринос да кампања и цијели изборни процес протекне у демократском окружењу", додао је Микић. Предсједник ЦИК-а БиХ подсјетио је да је Изборним законом БиХ прописано да политички субјекти за финансирање изборне кампање могу максимално потрошити 30 фенинга /за кантонални ниво 20/ по бирачу у изборној јединици у којој политички субјект има овјерену кандидатску листу.

Микић је навео да се штампање гласачких листића за овогодишње опште изборе одвија предвиђеном динамиком, без застоја и кашњења. "Очекује се да ће овај посао бити завршен у периоду од 21. до 25. септембра", додао је Микић.

Према његовим ријечима, ради заштите интегритета изборне администрације и изборних активности посебна пажња посвећена је обезбјеђивању објеката и дистрибуције изборног материјала, а са надлежним министарствима и безбједносним агенцијама у БиХ постигнут је договор о модалитетима сарадње у вези са овим питањем.

За праћење изборних активности и рада изборне администрације до сада су акредитована 82 посматрача - 34 међународна, 47 невладиних организација и један политички субјекат /ПДП/. "Рок за подношење захтјева за акредитовање тече од дана расписивања избора, а крајњи рок за посматраче политичких субјеката и удружења је 15 дана прије дана избора, док је рок за међународне посматраче седам дана прије дана избора, а у изузетним случајевима један дан прије дана избора", рекао је Микић.

Он је додао да ће бирачи и ове године СМС порукама моћи да провјере на ком бирачком мјесту гласају. Микић је подсјетио на обавезу свих кандидата за изборну функцију на нивоу БиХ или на ентитетском нивоу да ЦИК-у доставе изјаву о имовинском стању, а за оне који не испоштују ову обавезу предвиђене су новчане казне. Као новост Микић је саопштио да је ЦИК за слабовида лица припремио аудио Изборни закон, који ће им бити достављен на захтјев.

За учешће на општим изборима 12. октобра овјерено је 113 политичких субјеката, од чега 65 политичких странака, 24 независна кандидата и 24 коалиције. Укупно је овјерено 735 кандидатских листа и 7.748 кандидата, од којих 3.276 или 42 одсто жена.

Право гласа на октобарским изборима има укупно 3.278.908 бирача, од којих за Федерацију БиХ 2.037.076, а Републику Српску 1.241.832. Изван БиХ бирачко право моћи ће да искористи 42.139 држављана БиХ, од којих је 16.640 пријављено за гласање за Федерацију, а 25.499 за Републику Српску. Када је ријеч о бирачима из Брчко дистрикта, њих укупно 45.317 имају одређену ентитетску опцију.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Посматрач

11.09.2014 15:38

Све политичаре који су били на власти уназад 20 година треба ухапсити и одвући у Распоточје да тамо наставе каријере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан ЗивановицБН

11.09.2014 15:51

Стизу упаљаци :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир Посавина

11.09.2014 17:13

Вријеме је за промјене. Долази и тај дан.

ОДГОВОРИТЕ