Sutra počinje izborna kampanja

Izborna kampanja za opšte izbore počinje sutra i trajaće do 7.00 časova 11. oktobra kada počinje izborna tišina, rekao je danas u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić.

Bosna i Hercegovina 11.09.2014 | 17:21
Sutra počinje izborna kampanja

Mikić je podsjetio da vrijeme izborne kampanje predstavlja period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost o programu i kandidatima. On je naglasio da je za vrijeme izborne kampanje političkim subjektima, između ostalog, zabranjeno uklanjanje ili oštećivanje tuđeg izbornog materijala, te ometanje drugih političkih aktivnosti, kao i sprečavanje novinara u obavljanju posla u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima.

"Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje", dodao je Mikić. Prema njegovim riječima, CIK ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 KM, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ili poništi ovjeru političkog subjekta ukoliko se utvrdi kršenje zakona.

Mikić je pozvao političke subjekte koji učestvuju u izbornom procesu da se uzdrže od korištenja "nacionalističke i antidržavne retorike", kao i izjava koje dižu tenzije, te da vode fer izbornu kampanju.

"Pozivam i predstavnike medija i birače da daju doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju", dodao je Mikić. Predsjednik CIK-a BiH podsjetio je da je Izbornim zakonom BiH propisano da politički subjekti za finansiranje izborne kampanje mogu maksimalno potrošiti 30 feninga /za kantonalni nivo 20/ po biraču u izbornoj jedinici u kojoj politički subjekt ima ovjerenu kandidatsku listu.

Mikić je naveo da se štampanje glasačkih listića za ovogodišnje opšte izbore odvija predviđenom dinamikom, bez zastoja i kašnjenja. "Očekuje se da će ovaj posao biti završen u periodu od 21. do 25. septembra", dodao je Mikić.

Prema njegovim riječima, radi zaštite integriteta izborne administracije i izbornih aktivnosti posebna pažnja posvećena je obezbjeđivanju objekata i distribucije izbornog materijala, a sa nadležnim ministarstvima i bezbjednosnim agencijama u BiH postignut je dogovor o modalitetima saradnje u vezi sa ovim pitanjem.

Za praćenje izbornih aktivnosti i rada izborne administracije do sada su akreditovana 82 posmatrača - 34 međunarodna, 47 nevladinih organizacija i jedan politički subjekat /PDP/. "Rok za podnošenje zahtjeva za akreditovanje teče od dana raspisivanja izbora, a krajnji rok za posmatrače političkih subjekata i udruženja je 15 dana prije dana izbora, dok je rok za međunarodne posmatrače sedam dana prije dana izbora, a u izuzetnim slučajevima jedan dan prije dana izbora", rekao je Mikić.

On je dodao da će birači i ove godine SMS porukama moći da provjere na kom biračkom mjestu glasaju. Mikić je podsjetio na obavezu svih kandidata za izbornu funkciju na nivou BiH ili na entitetskom nivou da CIK-u dostave izjavu o imovinskom stanju, a za one koji ne ispoštuju ovu obavezu predviđene su novčane kazne. Kao novost Mikić je saopštio da je CIK za slabovida lica pripremio audio Izborni zakon, koji će im biti dostavljen na zahtjev.

Za učešće na opštim izborima 12. oktobra ovjereno je 113 političkih subjekata, od čega 65 političkih stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije. Ukupno je ovjereno 735 kandidatskih lista i 7.748 kandidata, od kojih 3.276 ili 42 odsto žena.

Pravo glasa na oktobarskim izborima ima ukupno 3.278.908 birača, od kojih za Federaciju BiH 2.037.076, a Republiku Srpsku 1.241.832. Izvan BiH biračko pravo moći će da iskoristi 42.139 državljana BiH, od kojih je 16.640 prijavljeno za glasanje za Federaciju, a 25.499 za Republiku Srpsku. Kada je riječ o biračima iz Brčko distrikta, njih ukupno 45.317 imaju određenu entitetsku opciju.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Posmatrač

11.09.2014 15:38

Sve političare koji su bili na vlasti unazad 20 godina treba uhapsiti i odvući u Raspotočje da tamo nastave karijere.

ODGOVORITE
Name

Goran ZivanovicBN

11.09.2014 15:51

Stizu upaljaci :)

ODGOVORITE
Name

Ljubomir Posavina

11.09.2014 17:13

Vrijeme je za promjene. Dolazi i taj dan.

ODGOVORITE