Испунили само три одсто обећања

Резултати мониторинга испуњености предизборних обећања партија на власти у БиХ који је провела иницијатива „Истиномјер“ за мандат од 2010. до 2014. године показују да је испуњено само три одсто обећања које су политичке партије на свим нивоима власти у БиХ дале 2010. године.

Република Српска 11.09.2014 | 14:59
Испунили само три одсто обећања

Како је речено на данашњој прес-конференцији, то су лошији резултати чак и у односу на катастрофалан претходни мандат у којем су партије испуниле свега пет посто датих обећања. У истраживању је анализиран учинак политичких партија на три нивоа власти у БиХ, на нивоу државе БиХ, Федерације БиХ (ФБиХ) и Републике Српске (РС). 

- У мандату који се управо завршава праћено је испуњавање обећања 11 партија које учествују у власти на државном и ентитетским нивоима. Само 10 од ових странака имало је изборне програме чија смо обећања могли пратити, док ХСП, колико је нама познато, није имао изборни програм, тако да њихових обећања није било и нису могла бити праћена - казала је координаторица истраживања „Истиномјера“, иницијативе у склопу Удружења грађана „Зашто не“, Тијана Цвјетићанин.

Даље појашњава да је 10 партија дало 1.941 обећање, од чега се на државни ниво власти односило 693, на ниво ФБиХ 843 и на ниво РС-а 405 обећања. Од тога је обрађено 1.572 обећања, а остатак није обрађен зато што су их дале партије које не учествују на одређеном нивоу власти. - Поређењем партија у процентима испуњености обећања, највећу испуњеност има СНСД с девет посто, затим СДА са четири посто, али све су то јако слаби резултати да је упитно колико уопште има смисла поредити их - рекла је Цвјетићанин.

Општи је закључак, каже, да нема значајне разлике између партија нити између нивоа власти када је у питању испуњавање обећања, приступ њиховим програмима, те рад на политикама које су најавили на претходним опћим изборима. Како наглашавају из УГ „Зашто не“, „Истиномјер“ је пратио испуњеност обећања кроз седам области: економија, државно уређење, правна држава, социјална политика, образовање, здравство, култура и спорт.

- Највише обећања дато је у области економије. Све партије, осим СББ-а који је обећања дао у области образовања и културе, највише обећања су дале у економији. Међутим, процент испуњења обећања у економији је изузетно низак, само два посто - истакла је Цвјетићанин.

Тих обећања, каже, скоро да и нема испуњених, а онај мали процент испуњених углавном се односи на то да се задржи нешто што већ постоји, као што је валутни одбор, власништво над јавним компанијама итд., а обећања да се постигну нови циљеви углавном нису испуњена.

- Наша жеља је да и партије и бирачи почну другачије да гледају на своје програме. Људима треба дати програм на основу којег ће они вама дати свој глас, а ви требате испунити то што сте обећали, зато што су то конкретне и реалне ствари које утичу на животе тих људи - сматра Цвјетићанин.

Истиче да обећања као што је напримјер отварање 10.000 нових радних мјеста значе нешто за људе који би радили на тим пословима.

- То је врста уговора који склапају бирачи с партијама и који партије очигледно не поштују када освоје изборе и дођу на власт - закључила је Цвјетићанин.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Василије

11.09.2014 13:36

Црвена банда је истунила сто посто своје зацртане циљеве:опљачкати народ и државу и пунити своје џепове без дна,на томе им треба честитати,а честитка ће услиједити послије октобра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леги

11.09.2014 15:03

Само пијан могу да преболим, ове ноци дуге и судбину злу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Експерт

12.09.2014 01:42

Добра тема, али пропусти у истраживању. Није ваљано поредити оне који посједују извршну власт и оне који то немају. Кроз механизам извршне власт, наравно да су се могл једноствно и без напора извршити нека обећања. СНСД је политичка странка која и по ширини и дубини има највећи удио власти и нормално је да примјеном тако једноставне статистике имате резултат такав. Примјеном комплексније методе која узима у обзир удио извршне власти показао би вјероватно да СНСД има најлоши резултат вешано за реализацију обећања.

ОДГОВОРИТЕ