Ispunili samo tri odsto obećanja

Rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti u BiH koji je provela inicijativa „Istinomjer“ za mandat od 2010. do 2014. godine pokazuju da je ispunjeno samo tri odsto obećanja koje su političke partije na svim nivoima vlasti u BiH dale 2010. godine.

Republika Srpska 11.09.2014 | 14:59
Ispunili samo tri odsto obećanja

Kako je rečeno na današnjoj pres-konferenciji, to su lošiji rezultati čak i u odnosu na katastrofalan prethodni mandat u kojem su partije ispunile svega pet posto datih obećanja. U istraživanju je analiziran učinak političkih partija na tri nivoa vlasti u BiH, na nivou države BiH, Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS). 

- U mandatu koji se upravo završava praćeno je ispunjavanje obećanja 11 partija koje učestvuju u vlasti na državnom i entitetskim nivoima. Samo 10 od ovih stranaka imalo je izborne programe čija smo obećanja mogli pratiti, dok HSP, koliko je nama poznato, nije imao izborni program, tako da njihovih obećanja nije bilo i nisu mogla biti praćena - kazala je koordinatorica istraživanja „Istinomjera“, inicijative u sklopu Udruženja građana „Zašto ne“, Tijana Cvjetićanin.

Dalje pojašnjava da je 10 partija dalo 1.941 obećanje, od čega se na državni nivo vlasti odnosilo 693, na nivo FBiH 843 i na nivo RS-a 405 obećanja. Od toga je obrađeno 1.572 obećanja, a ostatak nije obrađen zato što su ih dale partije koje ne učestvuju na određenom nivou vlasti. - Poređenjem partija u procentima ispunjenosti obećanja, najveću ispunjenost ima SNSD s devet posto, zatim SDA sa četiri posto, ali sve su to jako slabi rezultati da je upitno koliko uopšte ima smisla porediti ih - rekla je Cvjetićanin.

Opšti je zaključak, kaže, da nema značajne razlike između partija niti između nivoa vlasti kada je u pitanju ispunjavanje obećanja, pristup njihovim programima, te rad na politikama koje su najavili na prethodnim općim izborima. Kako naglašavaju iz UG „Zašto ne“, „Istinomjer“ je pratio ispunjenost obećanja kroz sedam oblasti: ekonomija, državno uređenje, pravna država, socijalna politika, obrazovanje, zdravstvo, kultura i sport.

- Najviše obećanja dato je u oblasti ekonomije. Sve partije, osim SBB-a koji je obećanja dao u oblasti obrazovanja i kulture, najviše obećanja su dale u ekonomiji. Međutim, procent ispunjenja obećanja u ekonomiji je izuzetno nizak, samo dva posto - istakla je Cvjetićanin.

Tih obećanja, kaže, skoro da i nema ispunjenih, a onaj mali procent ispunjenih uglavnom se odnosi na to da se zadrži nešto što već postoji, kao što je valutni odbor, vlasništvo nad javnim kompanijama itd., a obećanja da se postignu novi ciljevi uglavnom nisu ispunjena.

- Naša želja je da i partije i birači počnu drugačije da gledaju na svoje programe. Ljudima treba dati program na osnovu kojeg će oni vama dati svoj glas, a vi trebate ispuniti to što ste obećali, zato što su to konkretne i realne stvari koje utiču na živote tih ljudi - smatra Cvjetićanin.

Ističe da obećanja kao što je naprimjer otvaranje 10.000 novih radnih mjesta znače nešto za ljude koji bi radili na tim poslovima.

- To je vrsta ugovora koji sklapaju birači s partijama i koji partije očigledno ne poštuju kada osvoje izbore i dođu na vlast - zaključila je Cvjetićanin.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vasilije

11.09.2014 13:36

Crvena banda je istunila sto posto svoje zacrtane ciljeve:opljačkati narod i državu i puniti svoje džepove bez dna,na tome im treba čestitati,a čestitka će uslijediti poslije oktobra!

ODGOVORITE
Name

Legi

11.09.2014 15:03

Samo pijan mogu da prebolim, ove noci duge i sudbinu zlu!

ODGOVORITE
Name

Ekspert

12.09.2014 01:42

Dobra tema, ali propusti u istraživanju. Nije valjano porediti one koji posjeduju izvršnu vlast i one koji to nemaju. Kroz mehanizam izvršne vlast, naravno da su se mogl jednostvno i bez napora izvršiti neka obećanja. SNSD je politička stranka koja i po širini i dubini ima najveći udio vlasti i normalno je da primjenom tako jednostavne statistike imate rezultat takav. Primjenom kompleksnije metode koja uzima u obzir udio izvršne vlasti pokazao bi vjerovatno da SNSD ima najloši rezultat vešano za realizaciju obećanja.

ODGOVORITE