Бољи систем прикупљања отпада

Представници једанаест општина из БиХ, међу којима су и општине Пале,Источна Илиџа, Источни Стари Град, Трново и Источно Ново Сарајево потписали су данас уговор са добављачима опреме за збрињавање отпада, који у оквиру општинског програма за управљање чврстим отпадом у БиХ финансира Влада Шведске.

Република Српска 11.09.2014 | 14:25
Бољи систем прикупљања отпада

Уз подршку шведске Владе, 16 225 домаћинстава на подручју БиХ биће покривено бољим системом прикупљања отпада, који ће се се одлагати на регионалним санитарним одлагалиштима.

Уговор, који подразумијева набавку камиона за прикупљање отпада,контејнера и канти за отпад, током четири године трајања програма потписале су 44 општине, међу којима су и општина Пале и Источна Илиџа.

"Овим пројектом појачаћемо капацитет нашег комуналног предузећа гдје ћемо добити 80 нових контејнера и возила за одвожење чврстог отпада.Велика предност овог пројекта јесте и то што правимо уштеду у буџету.Мислим да идемо у добром правцу, а то је да наша средина буде еколошки чиста",  напомиње начелник општине Пале Миодраг Ковачевић.

Начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач истиче да је основни циљове локалне заједнице подизање квалитета живота на општини, односно проширење обухвата прикупљања сировине.

"Надамо се да ћемо кроз овај пројекат обухватити и покрити, те на прави начин обезбједити прикупљање смећа на територији цијеле општине Источна Илиџа", додаје Ковач. Током 2013. године ове општине су учествовале у све обухватном програму јачања капацитета, што је резултирало да се у свакој општини изради план управљања комуналним отпадом.

Поред пет општина из Републике Српске, уговор са добављачима опреме за збрињавање отпада потписало је и шест општина из Федерације БиХ. Вриједност потписаних уговора је око милион евра, а укупна вриједност пројекта је близу седам милиона евра.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар