Bolji sistem prikupljanja otpada

Predstavnici jedanaest opština iz BiH, među kojima su i opštine Pale,Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Trnovo i Istočno Novo Sarajevo potpisali su danas ugovor sa dobavljačima opreme za zbrinjavanje otpada, koji u okviru opštinskog programa za upravljanje čvrstim otpadom u BiH finansira Vlada Švedske.

Republika Srpska 11.09.2014 | 14:25
Bolji sistem prikupljanja otpada

Uz podršku švedske Vlade, 16 225 domaćinstava na području BiH biće pokriveno boljim sistemom prikupljanja otpada, koji će se se odlagati na regionalnim sanitarnim odlagalištima.

Ugovor, koji podrazumijeva nabavku kamiona za prikupljanje otpada,kontejnera i kanti za otpad, tokom četiri godine trajanja programa potpisale su 44 opštine, među kojima su i opština Pale i Istočna Ilidža.

"Ovim projektom pojačaćemo kapacitet našeg komunalnog preduzeća gdje ćemo dobiti 80 novih kontejnera i vozila za odvoženje čvrstog otpada.Velika prednost ovog projekta jeste i to što pravimo uštedu u budžetu.Mislim da idemo u dobrom pravcu, a to je da naša sredina bude ekološki čista",  napominje načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač ističe da je osnovni ciljove lokalne zajednice podizanje kvaliteta života na opštini, odnosno proširenje obuhvata prikupljanja sirovine.

"Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat obuhvatiti i pokriti, te na pravi način obezbjediti prikupljanje smeća na teritoriji cijele opštine Istočna Ilidža", dodaje Kovač. Tokom 2013. godine ove opštine su učestvovale u sve obuhvatnom programu jačanja kapaciteta, što je rezultiralo da se u svakoj opštini izradi plan upravljanja komunalnim otpadom.

Pored pet opština iz Republike Srpske, ugovor sa dobavljačima opreme za zbrinjavanje otpada potpisalo je i šest opština iz Federacije BiH. Vrijednost potpisanih ugovora je oko milion evra, a ukupna vrijednost projekta je blizu sedam miliona evra.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar