Дан када је Америка занијемила

 

На данашњи дан пре 13 година догодио се терористички напад на Светски трговински центар у Њујорку и зграду Пентагона у Вашингтону.

Свијет 11.09.2014 | 17:31
Дан када је Америка занијемила

Четири отета путничка авиона припадници Ал Каиде су преусмерили ка Сједињеним Државама, два су завршила у зградама “близнакињама” на Менхетну, један је пао на Пентагон, док је четврти свој лет завршио у руралном делу Пенсилваније, након сукоба путника и отмичара.

Поред тога што је то био највећи напад икада против САД, он је са собом донео и многобројне последице, неколико ратова и на хиљаде погинулих. Према званичним подацима 11. септембра 2001. године је животе изгубило нешто мање од 3.000 људи, укључујући и терористе.

Напад на Њујорк почео је нешто пре 9.00 изјутра по локалном времену, када је Боинг 767 Американ ерлајнса ударио у северну кулу СТЦ, између 94. и 98. спрата, али се тада није мислило да је реч о терористичком нападу, већ о несрећи.
Ипак, потврду да су САД по први пут у својој историји доживеле атак непријатеља на своју територију званичници Беле куће добили су три минута по удару првог авиона, када је следећи, такође Боинг 767, Јунајтед ерлајнса улетео у јужну кулу СТЦ.

Док су све очи биле упрте у Њујорк, пола сата по почетку терористичког напада Боинг 757 Америкен ерлајнса је пао на Пентагон, док јеу 10.03 срушен и четврти авион, који терористи нису успели да доведу до намераване мете захваљујући интервенцији двојице путника.

Како није било дојава о отетим авионима, нити било каквих назнака да би они могли да заврше баш у зградама СТЦ, удар авиона је затекао жртве у обављању редовних послова, а свега 18 људи који су се у том тренутку нашли унутар “кула близнакиња” успело је да се спасе.

Одговорност је пала на Ал Каиду и вођу те организације Осаму бин Ладена, који је, парадоксално за све терористичке организације, демантовао да је његова стајала иза организације терористичког напада.
Много је различитих претпоставки око мотива напада, писало се да су терористи реаговали због америчког искоришћавања ресурса Арабијског полуострва, мешања у политику земаља тог подручја, подршке Израелу и антиисламистичке кампање.

Догађаји 11/9 су Осаму бин Ладена промовисали у најтраженијег човека на свету, а Ал Каиду најмоћнијом терористичком организацијом. После десетогодишњег скривања, Бин Ладен је убијен у Пакистану.

Рушење кула близнакиња је довело до развијања многих теорија завера, од оних које наводе да су солитери срушени уз помоћ контролисаних експлозија, до најекстремнијих, које истичу да је видео снимак удара авиона у зграде фалсификат.

Ипак, оно што је сигурно, погинуло је много људи, а у наредним годинама је уследила одмазда САД и савезника. Последице 11/9 су на својој кожи осетили исламски верници према којима је САД заузела веома оштар став, како у свом дворишту, тако и у иностранству.

11. септембар се као дан сећања на жртве терористичких напада обележава на “коти нула”, месту где су некада стајале куле близнакиње, а ту се гради нова велика кула, која би требало да буде завршена до краја године.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Обрад

11.09.2014 10:02

Терористички напад 11.септембар у Америци је био напад Лојолине војске ради самоповређивања. Циљ је био оправдати напада на Авганистан, ради отимања дроге са којом Ватикан финансира ратова. Исти је случај био и са Маркалама у Сарајеву, Рачком на Космету или са МХ17.У католичкој Међународној заједници нико ни, ни, случајно не сме да постави питање злочина са МХ17. Зна се да је Лојолина војска из Кијева по налогу ватикана убила 300 цивила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За свијет

11.09.2014 13:08

Висе се не рацуна вријеме прије и посље нове ере,вец прије и посље 11-ог септембра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо ит

11.09.2014 15:10

Ста су зла нанели свету ти Американци овај слуцај је нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

12.09.2014 08:55

То се дешава у исламским земљама сваки дан, па не крече као ови, зар не виде од те слике како то изгледа И чему води, само да је крв просипати.

ОДГОВОРИТЕ