Dan kada je Amerika zanijemila

 

Na današnji dan pre 13 godina dogodio se teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu.

Svijet 11.09.2014 | 17:31
Dan kada je Amerika zanijemila

Četiri oteta putnička aviona pripadnici Al Kaide su preusmerili ka Sjedinjenim Državama, dva su završila u zgradama “bliznakinjama” na Menhetnu, jedan je pao na Pentagon, dok je četvrti svoj let završio u ruralnom delu Pensilvanije, nakon sukoba putnika i otmičara.

Pored toga što je to bio najveći napad ikada protiv SAD, on je sa sobom doneo i mnogobrojne posledice, nekoliko ratova i na hiljade poginulih. Prema zvaničnim podacima 11. septembra 2001. godine je živote izgubilo nešto manje od 3.000 ljudi, uključujući i teroriste.

Napad na Njujork počeo je nešto pre 9.00 izjutra po lokalnom vremenu, kada je Boing 767 Amerikan erlajnsa udario u severnu kulu STC, između 94. i 98. sprata, ali se tada nije mislilo da je reč o terorističkom napadu, već o nesreći.
Ipak, potvrdu da su SAD po prvi put u svojoj istoriji doživele atak neprijatelja na svoju teritoriju zvaničnici Bele kuće dobili su tri minuta po udaru prvog aviona, kada je sledeći, takođe Boing 767, Junajted erlajnsa uleteo u južnu kulu STC.

Dok su sve oči bile uprte u Njujork, pola sata po početku terorističkog napada Boing 757 Ameriken erlajnsa je pao na Pentagon, dok jeu 10.03 srušen i četvrti avion, koji teroristi nisu uspeli da dovedu do nameravane mete zahvaljujući intervenciji dvojice putnika.

Kako nije bilo dojava o otetim avionima, niti bilo kakvih naznaka da bi oni mogli da završe baš u zgradama STC, udar aviona je zatekao žrtve u obavljanju redovnih poslova, a svega 18 ljudi koji su se u tom trenutku našli unutar “kula bliznakinja” uspelo je da se spase.

Odgovornost je pala na Al Kaidu i vođu te organizacije Osamu bin Ladena, koji je, paradoksalno za sve terorističke organizacije, demantovao da je njegova stajala iza organizacije terorističkog napada.
Mnogo je različitih pretpostavki oko motiva napada, pisalo se da su teroristi reagovali zbog američkog iskorišćavanja resursa Arabijskog poluostrva, mešanja u politiku zemalja tog područja, podrške Izraelu i antiislamističke kampanje.

Događaji 11/9 su Osamu bin Ladena promovisali u najtraženijeg čoveka na svetu, a Al Kaidu najmoćnijom terorističkom organizacijom. Posle desetogodišnjeg skrivanja, Bin Laden je ubijen u Pakistanu.

Rušenje kula bliznakinja je dovelo do razvijanja mnogih teorija zavera, od onih koje navode da su soliteri srušeni uz pomoć kontrolisanih eksplozija, do najekstremnijih, koje ističu da je video snimak udara aviona u zgrade falsifikat.

Ipak, ono što je sigurno, poginulo je mnogo ljudi, a u narednim godinama je usledila odmazda SAD i saveznika. Posledice 11/9 su na svojoj koži osetili islamski vernici prema kojima je SAD zauzela veoma oštar stav, kako u svom dvorištu, tako i u inostranstvu.

11. septembar se kao dan sećanja na žrtve terorističkih napada obeležava na “koti nula”, mestu gde su nekada stajale kule bliznakinje, a tu se gradi nova velika kula, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Obrad

11.09.2014 10:02

Teroristički napad 11.septembar u Americi je bio napad Lojoline vojske radi samopovređivanja. Cilj je bio opravdati napada na Avganistan, radi otimanja droge sa kojom Vatikan finansira ratova. Isti je slučaj bio i sa Markalama u Sarajevu, Račkom na Kosmetu ili sa MH17.U katoličkoj Međunarodnoj zajednici niko ni, ni, slučajno ne sme da postavi pitanje zločina sa MH17. Zna se da je Lojolina vojska iz Kijeva po nalogu vatikana ubila 300 civila.

ODGOVORITE
Name

Za svijet

11.09.2014 13:08

Vise se ne racuna vrijeme prije i poslje nove ere,vec prije i poslje 11-og septembra

ODGOVORITE
Name

Pajo it

11.09.2014 15:10

Sta su zla naneli svetu ti Amerikanci ovaj slucaj je nula.

ODGOVORITE
Name

crni

12.09.2014 08:55

To se dešava u islamskim zemljama svaki dan, pa ne kreče kao ovi, zar ne vide od te slike kako to izgleda I čemu vodi, samo da je krv prosipati.

ODGOVORITE