Ђокић: Наћи нове изворе за пензије

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да је пензијски систем Српске данас стабилан, али да се у наредном периоду морају изнаћи нови извори његовог финансирања.

Република Српска 09.09.2014 | 16:24
Ђокић: Наћи нове изворе за пензије

Ђокић, који је данас у Бањалуци присуствовао састанку Регионалног одбора Удружења пензионера Бањалуке и Приједора, најавио је да ће сутра у Српској бити исплаћене августовске пензије свим пензионерима Републике Српске.

Он је рекао да је у Републици Српској задржана редовност исплате пензија захваљујући усвајању и провођењу новог реформског Закона о ПИО, који је предложила Влада Српске у сарадњи са ресорним министарством.

Ђокић је навео да је најважније достигнуће реформског Закона о ПИО то што је Република Српска први пут гарант редовности исплате пензија. Он је рекао да је реформом унесено неколико промјена у систем ПИО Републике Српске, које се односе на пооштрену контролу одласка у инвалидску пензију тако да је за два одсто смањен број "младих! пензионера у Српској у протекле двије до четири године.

Према његовим ријечима, у регији Херцеговина око 4.000 лица стекло је услове за пријевремено пензионисање на основу љекарских налаза о некаквом психолошком поремећају. Ђокић је рекао да је, реформом пензијског система, усвојен и нови закон о доприносима којим је за 0,5 одсто повећано издвајање у пензијски систем.

Он је додао да ће Влада Републике Српске и ресорно министарство у овој години радити на стварању услова за додатно повећање пензија у Српској за три одсто и то повећањем наплата доприноса из привреде и здравства. Ђокић је рекао да ће Република Српска радити на томе да се примијени Споразум са Федерацијом БиХ из 2000. године којим је регулисано да се пензије исплаћују према мјесту гдје су и зарађене.

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић рекао је да пензионери живе тешко и да преживљавају са својом пензијом уз помоћ дјеце која их издржавају. "Пензије у Српској нису високе, али нису ништа мање у поређењу за земљама из региона које имају много бољи стандарад", навео је Милић.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је да у Српској данас не би пимали никакве пензије да није дошло до реформе пензијског система и усвајања новог Закона о ПИО, који је предложила Влада Српске.

"Пензионери живе лоше, пензије су нам мале, али смо ипак нешто урадили у погледу смањења јавне потрошње и већег издвајања у систем ПИО Републике Српске", рекао је Ракуљ.

Он сматра да Република Српска мора више помоћи пензијском систему и здравству тако што би смањила број запослених у јавном сектору а тај новац преусмјерила у пензијски систем. 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

коле

09.09.2014 11:26

Основацемо нови фонд солидарности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тендер

09.09.2014 12:09

Па већ сте нашли нове изворе финансирања, у сваком службеном гласнику објављујете тендер за кредите код комерцијалних банака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина75

09.09.2014 12:12

Тако И треба Дјокицу. И да ових 3% повецас, није много ал добро је И то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

09.09.2014 12:26

Слика те лијепо ослика:само ти провјери јесу ли твоји џепови пуни,све остало ће доћи само по себи.Не секирај се много до октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

09.09.2014 12:38

Цуј систем је стабилан али морамо наци нови извор финансирања...то знаци да није стабилан и престани висе лупетати! Ти требас у затвор под хитно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

09.09.2014 13:36

Одбијте свима пензионерима 10%, па им дајте 2%, па рецоте да сте има дали поврцање, ионакп ке народ глуп неце ни сконтати, као сто сте смањили 10%, па врацали два пута по 5%, и свима украли легално по 30-ак марака од сваке наредне плате,уз прицу да сзе вратили све, као да нико нема дана сколе па не мозе израцунати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

09.09.2014 14:44

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић рекао је да пензионери живе тешко и да преживљавају са својом пензијом уз помоћ дјеце која их издржавају. Мој директоре,већина незапослене дјеце се издржава од родитељских пензија, док сте ви напунили пословнице ПИО РС страначким послушницима, који не знају јесу ли дошли или пошли. Битно је да њима иде плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

09.09.2014 20:07

Украли му пензионери новчаник ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчак

09.09.2014 20:40

Ђокићу ти си стварно смијешан,ти се у овој влади ништа не питаш,Додик ти је задао страх и размисли колико је твојих кадрова похапсио ,на твојим правио резултате борбе против корупцијеа,а ти си као највећи ""миш"" ћутао зарад својих личних интреса и ако ти је добро познато да је у овој републици Баја најваћи криминалац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

09.09.2014 20:44

А будале, наци нове изворе, добро он зна да паре нису проблем, пара нема. Ја теска демагога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

09.09.2014 22:19

Ма како си се ти само тога сјетио баш сад пред изборе?!

ОДГОВОРИТЕ