Đokić: Naći nove izvore za penzije

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je da je penzijski sistem Srpske danas stabilan, ali da se u narednom periodu moraju iznaći novi izvori njegovog finansiranja.

Republika Srpska 09.09.2014 | 16:24
Đokić: Naći nove izvore za penzije

Đokić, koji je danas u Banjaluci prisustvovao sastanku Regionalnog odbora Udruženja penzionera Banjaluke i Prijedora, najavio je da će sutra u Srpskoj biti isplaćene avgustovske penzije svim penzionerima Republike Srpske.

On je rekao da je u Republici Srpskoj zadržana redovnost isplate penzija zahvaljujući usvajanju i provođenju novog reformskog Zakona o PIO, koji je predložila Vlada Srpske u saradnji sa resornim ministarstvom.

Đokić je naveo da je najvažnije dostignuće reformskog Zakona o PIO to što je Republika Srpska prvi put garant redovnosti isplate penzija. On je rekao da je reformom uneseno nekoliko promjena u sistem PIO Republike Srpske, koje se odnose na pooštrenu kontrolu odlaska u invalidsku penziju tako da je za dva odsto smanjen broj "mladih! penzionera u Srpskoj u protekle dvije do četiri godine.

Prema njegovim riječima, u regiji Hercegovina oko 4.000 lica steklo je uslove za prijevremeno penzionisanje na osnovu ljekarskih nalaza o nekakvom psihološkom poremećaju. Đokić je rekao da je, reformom penzijskog sistema, usvojen i novi zakon o doprinosima kojim je za 0,5 odsto povećano izdvajanje u penzijski sistem.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u ovoj godini raditi na stvaranju uslova za dodatno povećanje penzija u Srpskoj za tri odsto i to povećanjem naplata doprinosa iz privrede i zdravstva. Đokić je rekao da će Republika Srpska raditi na tome da se primijeni Sporazum sa Federacijom BiH iz 2000. godine kojim je regulisano da se penzije isplaćuju prema mjestu gdje su i zarađene.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić rekao je da penzioneri žive teško i da preživljavaju sa svojom penzijom uz pomoć djece koja ih izdržavaju. "Penzije u Srpskoj nisu visoke, ali nisu ništa manje u poređenju za zemljama iz regiona koje imaju mnogo bolji standarad", naveo je Milić.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da u Srpskoj danas ne bi pimali nikakve penzije da nije došlo do reforme penzijskog sistema i usvajanja novog Zakona o PIO, koji je predložila Vlada Srpske.

"Penzioneri žive loše, penzije su nam male, ali smo ipak nešto uradili u pogledu smanjenja javne potrošnje i većeg izdvajanja u sistem PIO Republike Srpske", rekao je Rakulj.

On smatra da Republika Srpska mora više pomoći penzijskom sistemu i zdravstvu tako što bi smanjila broj zaposlenih u javnom sektoru a taj novac preusmjerila u penzijski sistem. 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

kole

09.09.2014 11:26

Osnovacemo novi fond solidarnosti

ODGOVORITE
Name

Tender

09.09.2014 12:09

Pa već ste našli nove izvore finansiranja, u svakom službenom glasniku objavljujete tender za kredite kod komercijalnih banaka!

ODGOVORITE
Name

Krajina75

09.09.2014 12:12

Tako I treba Djokicu. I da ovih 3% povecas, nije mnogo al dobro je I to

ODGOVORITE
Name

Јован

09.09.2014 12:26

Слика те лијепо ослика:само ти провјери јесу ли твоји џепови пуни,све остало ће доћи само по себи.Не секирај се много до октобра.

ODGOVORITE
Name

heo

09.09.2014 12:38

Cuj sistem je stabilan ali moramo naci novi izvor finansiranja...to znaci da nije stabilan i prestani vise lupetati! Ti trebas u zatvor pod hitno!

ODGOVORITE
Name

justice

09.09.2014 13:36

Odbijte svima penzionerima 10%, pa im dajte 2%, pa recote da ste ima dali povrcanje, ionakp ke narod glup nece ni skontati, kao sto ste smanjili 10%, pa vracali dva puta po 5%, i svima ukrali legalno po 30-ak maraka od svake naredne plate,uz pricu da sze vratili sve, kao da niko nema dana skole pa ne moze izracunati.

ODGOVORITE
Name

Beba

09.09.2014 14:44

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić rekao je da penzioneri žive teško i da preživljavaju sa svojom penzijom uz pomoć djece koja ih izdržavaju. Moj direktore,većina nezaposlene djece se izdržava od roditeljskih penzija, dok ste vi napunili poslovnice PIO RS stranačkim poslušnicima, koji ne znaju jesu li došli ili pošli. Bitno je da njima ide plata.

ODGOVORITE
Name

Bl

09.09.2014 20:07

Ukrali mu penzioneri novčanik ;)

ODGOVORITE
Name

Brčak

09.09.2014 20:40

Đokiću ti si stvarno smiješan,ti se u ovoj vladi ništa ne pitaš,Dodik ti je zadao strah i razmisli koliko je tvojih kadrova pohapsio ,na tvojim pravio rezultate borbe protiv korupcijea,a ti si kao najveći ""miš"" ćutao zarad svojih ličnih intresa i ako ti je dobro poznato da je u ovoj republici Baja najvaći kriminalac...

ODGOVORITE
Name

pero

09.09.2014 20:44

A budale, naci nove izvore, dobro on zna da pare nisu problem, para nema. Ja teska demagoga.

ODGOVORITE
Name

Mia

09.09.2014 22:19

Ma kako si se ti samo toga sjetio baš sad pred izbore?!

ODGOVORITE