Историја СП у кошарци: Грчка 1998.

Три године после шампионата Европе Атина је угостила најбоље светске екипе. После драматичног и емотивног континенталног турнира који је ставио трајну мрљу на српско-грчке односе после понашања атинске публике у финалу и током церемоније, Мундобаскет је прошао прилично тихо, због околности у којима се играо. Победник је био исти - Југославија.

Кошарка 09.09.2014 | 08:00
Историја СП у кошарци: Грчка 1998.

Односи НБА и играча кварили су се током деведесетих, све до локаута тог лета, који ће скратити сезону у лиги на само 50 мечева. Локаут је био у пуном замаху када су последњих јулских дана почеле борбе за светску титулу, па по уговору са синдикатом играча нико из НБА није могао да помогне својим националним тимовима.

Природно, то је највише утицалио на амерички тим, који је стигао у Грчку са два олимпијска и једним светским златом, али је на крају завршио и без финала, на почетку шестогодишње агоније. Сличне проблеме имали су и други тимови са НБА играчима, укључујући и наш због Дивца.

Руди Томљановић је на турнир довео играче из европских лига, од Ленгдона до Алексиса, као и неколико играча из НЦАА и будућег Алл Стар НБА центра Бреда Милера, недрафтованог те године.

Југославија је стигла у Атину са две везане европске титуле и статусом олимпијског финалисте, али и много проблема, јер поред Дивца у тиму није био ни Даниловић, Паспаљ и Савић су се повукли, а Ђорђевићево учешће било је ограничено због повреде. Испоставило се да су проблеми отворили простор за Дејана Бодирогу и посебно Жељка Ребрачу, који је искористио простор који му се отворио.

У групном делу тим Жељка Обрадовића рутински је преслишао Порторико, Канаду и Јапан, кроз продужетке прошао поред Руса и убедљиво добио домаћине. Победнички менталитет и невероватна борбеност донели су му додатну чврстину у елиминационој фази, а пораз од Италије у другој фази више је помогао него одмогао. У свакој од утакмица на путу ка злата наш тим је имао велике проблеме, јурећи велики минус против Аргентине и играјући продужетак са Грцима у полуфиналу. После домаћина ред је дошао на Русе да после полуфиналне победе над Американцима одиграју други дуел са нашим тимом. Поново је било драматично као и у групи, а Ребрача је спречио нове продужетке рампом на једном и бацањима на другом крају.

Равноправан и бољи од претходног турнира у Торонту, шампионат у Атини није био ни наговештај спектакла који нас чека у Индијанаполису, али је нама важан због четвртог злата за наше селекције у историји. За СРЈ је следило доба транзиције, три године без злата, али ће Кари Пешић и херојска дванаесторка у Индијани исписати вероватно најсветлију страну и иначе веома светле историје наше кошарке.

РЕЗУЛТАТИ : Југославија – Порторико 80 : 66 , Југославија – Русија 82 : 74 (68 : 68) , Југославија – Јапан 99 : 54 , Југославија – Канада 95 : 55 , Југославија – Италија 60 : 61 , Југославија – Грчка 70 : 56 , Југославија – Аргентина 70 : 62 , Југославија – Грчка 78 : 73 (57 : 57) , Југославија – Русија 64 : 62

САСТАВ : Бодирога, Шћепановић, Обрадовић, Лончар, Луковски, Берић, Ђорђевић, Ребрача, Дробњак, Булатовић, Томашевић, Топић
Тренер: Жељко Обрадовић

Коментари / 0

Оставите коментар