Око 40 вехабија из Рашке на ратишту у Сирији

Језгро радикалних исламиста у Рашкој чини група од око 120 људи који организују илегалне вехабијске школе у подрумима приватних кућа, а њих око 40 отишло је да ратује у Сирији, углавном за терористичку организацију "Исламска држава", пише београдски "Блиц".

Србија 07.09.2014 | 10:49
Око 40 вехабија из Рашке на ратишту у Сирији

"Оперативни подаци говоре да је њих око 40 отишло, појединачно или по двојица, преко Турске до Сирије. Десетак их се вратило јер је било разочарано стањем на терену", рекао је извор листа из безбједоносних структура.

Државе бивше Југославије и још неке балканске државе размјењивале су спискове радикалних исламиста како би их зауставили на својим границама, а највећу опасност, према ријечима оперативаца и стручњака за безбједност, представљају повратници са ратишта који су окрвавили руке.

У тексту се напомиње да за сада највећи број радикалних исламских бораца из Европе у Сирији и Ираку чине Албанци и до сада је приведено више од 40 осумњичених за кривична дјела организовања и учествовања у терористичкој групи, док се за 17 особа трага.

Лист наводи да је међу предводницима радикалних исламских идеја неколико имама, међу којима се посебно истиче гњилански Зекерија Ћазими, учитељ досад најпознатијег албанског борца у Сирији Лавдрима Мухаџерија, који је недавно убијен у сукобима у тој земљи.

Професор криминолог Добривоје Радовановић оцијенио је да су обучени појединци "задојени" радикалним идејама веома опасни, јер им треба само корак до терористичке акције.

"Суштина сваке акције против таквих група је да им се пресеку токови новца и ухапсе вође, који су, нажалост, често верски лидери", упозорио је Радовановић.

Аналитичар Шкељзен Малићи очекује да акција приштинских власти, које на иницијативу западних земаља хапсе радикалне исламисте, буде усмјерена ка предводницима радикалних покрета који регрутују младе људе, односно ка имамима који желе да злоупотријебе друштво на Косову и шире радикалне идеје.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

брицо

07.09.2014 09:32

Похапсит и у затвор,као и ове сто долазе са украјинског ратиста.А онда расписати тендер за сухо бријање и једних и других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко зна

07.09.2014 16:24

Мозда су исли да донесу зелена одела за сетњу Н. Пазаром

ОДГОВОРИТЕ
Name

и

07.09.2014 16:47

Забранити повратак у земљу. Цим знају да их има око 40, знају онда обавјестајне слузбе и ко су та лица, знаци забранит повратак, ал посто дрзаве немс у БиХ се мозе улазит и одлазит како хоцес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

07.09.2014 19:34

Ј... Вас онај ко вас назад прими

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.09.2014 15:36

Дзабе сто се имају информације они и даље сетају слободно цак и парадирају, нема закона да их посаље на заслужену казну 40 год,каменолома па са видимо онда јесу ли за рат или за мир, овако све се зна а нико не мрда, хтјели ми или не бице белаја са буздованима.

ОДГОВОРИТЕ