Oko 40 vehabija iz Raške na ratištu u Siriji

Jezgro radikalnih islamista u Raškoj čini grupa od oko 120 ljudi koji organizuju ilegalne vehabijske škole u podrumima privatnih kuća, a njih oko 40 otišlo je da ratuje u Siriji, uglavnom za terorističku organizaciju "Islamska država", piše beogradski "Blic".

Srbija 07.09.2014 | 10:49
Oko 40 vehabija iz Raške na ratištu u Siriji

"Operativni podaci govore da je njih oko 40 otišlo, pojedinačno ili po dvojica, preko Turske do Sirije. Desetak ih se vratilo jer je bilo razočarano stanjem na terenu", rekao je izvor lista iz bezbjedonosnih struktura.

Države bivše Jugoslavije i još neke balkanske države razmjenjivale su spiskove radikalnih islamista kako bi ih zaustavili na svojim granicama, a najveću opasnost, prema riječima operativaca i stručnjaka za bezbjednost, predstavljaju povratnici sa ratišta koji su okrvavili ruke.

U tekstu se napominje da za sada najveći broj radikalnih islamskih boraca iz Evrope u Siriji i Iraku čine Albanci i do sada je privedeno više od 40 osumnjičenih za krivična djela organizovanja i učestvovanja u terorističkoj grupi, dok se za 17 osoba traga.

List navodi da je među predvodnicima radikalnih islamskih ideja nekoliko imama, među kojima se posebno ističe gnjilanski Zekerija Ćazimi, učitelj dosad najpoznatijeg albanskog borca u Siriji Lavdrima Muhadžerija, koji je nedavno ubijen u sukobima u toj zemlji.

Profesor kriminolog Dobrivoje Radovanović ocijenio je da su obučeni pojedinci "zadojeni" radikalnim idejama veoma opasni, jer im treba samo korak do terorističke akcije.

"Suština svake akcije protiv takvih grupa je da im se preseku tokovi novca i uhapse vođe, koji su, nažalost, često verski lideri", upozorio je Radovanović.

Analitičar Škeljzen Malići očekuje da akcija prištinskih vlasti, koje na inicijativu zapadnih zemalja hapse radikalne islamiste, bude usmjerena ka predvodnicima radikalnih pokreta koji regrutuju mlade ljude, odnosno ka imamima koji žele da zloupotrijebe društvo na Kosovu i šire radikalne ideje.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

brico

07.09.2014 09:32

Pohapsit i u zatvor,kao i ove sto dolaze sa ukrajinskog ratista.A onda raspisati tender za suho brijanje i jednih i drugih.

ODGOVORITE
Name

Ko zna

07.09.2014 16:24

Mozda su isli da donesu zelena odela za setnju N. Pazarom

ODGOVORITE
Name

i

07.09.2014 16:47

Zabraniti povratak u zemlju. Cim znaju da ih ima oko 40, znaju onda obavjestajne sluzbe i ko su ta lica, znaci zabranit povratak, al posto drzave nems u BiH se moze ulazit i odlazit kako hoces.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

07.09.2014 19:34

J... Vas onaj ko vas nazad primi

ODGOVORITE
Name

Md

09.09.2014 15:36

Dzabe sto se imaju informacije oni i dalje setaju slobodno cak i paradiraju, nema zakona da ih posalje na zasluženu kaznu 40 god,kamenoloma pa sa vidimo onda jesu li za rat ili za mir, ovako sve se zna a niko ne mrda, htjeli mi ili ne bice belaja sa buzdovanima.

ODGOVORITE