Шта кочи дијалог Београда и Приштине?

Од последње рунде дијалога српских и косовских званичника на највишем нивоу прошло је више од пет месеци.

Србија 06.09.2014 | 22:51
Шта кочи дијалог Београда и Приштине?

Криза због формирања владе у Приштини главна је кочница за наставак дијалога две стране. Српска страна понавља да је спремна да настави дијалог са Приштином што пре.

Проширење административних прелаза ка Косову али не и постављање рампи и државних обележја последњи је договор који су делегације експерата Београда и Приштине постигле ове седмице у Бриселу. Наставак дијалога на политичком нивоу блокиран је јер се чека формирање Владе у Приштини.
 
"Србија је спремна да у сваком тренутку настави дијалог са Приштином и да имплементира Бриселски споразум, оно што је до сада договорено и Србија настоји да инцирајући разговоре техничких тимова настоји да што пре на том техничком нивоу се постигну неки договори како би се дијалог могао лакше наставити", каже аналитичар Миливоје Михајловић.

За српске власти важно је да се дијалог на највишем нивоу настави што пре како би се формирала Заједница српских општина али и наставили преговори о оним суштинским питањима битним за живот на Косову и Метохији.

"Имамо у виду свакако веома значајну питање државне и приватне имовине, повратка расељених, СПЦ и њена имовина, питање несталих, много је тих суштинских нових питања која морају да се ставе на дневни ред", каже Милован Дрецун, председник одбора за КиМ.

Са овим питањима се списак нерешених проблема не завршава.

"Оно сто Србија жели у овом тренутку је да помогне да се на техничком нивоу експерти договоре око тога како ћемо решити област телекомуникација, област електроенергетике и остале области које су важне за живот Срба на Косову и Метохији и осталих грађана на КиМ. То је оно што у овом тренутку може да се ради, а да није неопходно да буде председник косовске владе присутан тамо”, закључио је Михајловић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар