Šta koči dijalog Beograda i Prištine?

Od poslednje runde dijaloga srpskih i kosovskih zvaničnika na najvišem nivou prošlo je više od pet meseci.

Srbija 06.09.2014 | 22:51
Šta koči dijalog Beograda i Prištine?

Kriza zbog formiranja vlade u Prištini glavna je kočnica za nastavak dijaloga dve strane. Srpska strana ponavlja da je spremna da nastavi dijalog sa Prištinom što pre.

Proširenje administrativnih prelaza ka Kosovu ali ne i postavljanje rampi i državnih obeležja poslednji je dogovor koji su delegacije eksperata Beograda i Prištine postigle ove sedmice u Briselu. Nastavak dijaloga na političkom nivou blokiran je jer se čeka formiranje Vlade u Prištini.
 
"Srbija je spremna da u svakom trenutku nastavi dijalog sa Prištinom i da implementira Briselski sporazum, ono što je do sada dogovoreno i Srbija nastoji da incirajući razgovore tehničkih timova nastoji da što pre na tom tehničkom nivou se postignu neki dogovori kako bi se dijalog mogao lakše nastaviti", kaže analitičar Milivoje Mihajlović.

Za srpske vlasti važno je da se dijalog na najvišem nivou nastavi što pre kako bi se formirala Zajednica srpskih opština ali i nastavili pregovori o onim suštinskim pitanjima bitnim za život na Kosovu i Metohiji.

"Imamo u vidu svakako veoma značajnu pitanje državne i privatne imovine, povratka raseljenih, SPC i njena imovina, pitanje nestalih, mnogo je tih suštinskih novih pitanja koja moraju da se stave na dnevni red", kaže Milovan Drecun, predsednik odbora za KiM.

Sa ovim pitanjima se spisak nerešenih problema ne završava.

"Ono sto Srbija želi u ovom trenutku je da pomogne da se na tehničkom nivou eksperti dogovore oko toga kako ćemo rešiti oblast telekomunikacija, oblast elektroenergetike i ostale oblasti koje su važne za život Srba na Kosovu i Metohiji i ostalih građana na KiM. To je ono što u ovom trenutku može da se radi, a da nije neophodno da bude predsednik kosovske vlade prisutan tamo”, zaključio je Mihajlović.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar