Свака десета дјевојчица је сексуално злостављана

Око 120 милиона дјевојчица широм свијета - незнатно више од једне десетине - силовано је или сексуално злостављано до 20. године живота, наводи се у извјештају УН-а.

Свијет 06.09.2014 | 09:45
Свака десета дјевојчица је сексуално злостављана

УН-ова агенција за дјецу, Уницеф, такође наводи да је 95.000 дјеце и тинејџера - од којих већина у Латинској Америци и на Карибима, убијено само у 2012. години.

У извјештају се наглашава да су дјеца широм планете редовно излагана насиљу, укључујући и физичко малтретирање.

Документ је прикупио податке из 190 земаља.

Насиље "прескаче границе доби, географије, религије, националности и платежне моћи", изјавио је извршни директор Уницефа Антхонy Лаке.

- Оно се дешава на мјестима на којима би дјеца требала бити сигурна, у њиховим домовима, школама и заједницама. Све чешће, оно се дешава путем интернета, и чине га чланови породице и учитељи, сусједи и странци, као и друга дјеца - казао је Лаке. 

Студија је открила да је шест од десеторо дјеце у доби између двије и 14 година редовно изложено физичком злостављању од својих скрбника. 

Свака трећа дјевојка, у доби између 15 и 19 година, која је одређено вријеме била у заједници с другима, била је жртва емоционалног, физичког или сексуалног насиља које почини њен супруг или партнер, наводи се у извјештају.

Партнерско насиље посебно је учестало у земљама као што су Демократска Република Конго, Уганда, Танзанија и Зимбабве, наводи се у извјештају.

У земљама које су биле предметом истраге, скоро половина дјевојака у доби између 15 и 19 година вјерује да је супруг био у праву када је ударао своју жену у одређеним околностима, додаје се у студији.

У међувремену, убиства су наведена као главни узрок смрти дјечка и мушкараца у доби између 10 и 19 година у бројним латиноамеричким земљама као што су Венецуела, Панама, Бразил и Колумбија.

Нигерија има највећи број убистава дјеце - 13.000, док САД имају највишу стопу убистава међу земљама западне Европе и Сјеверне Америке.

Истраживање је показало да  насиље "шкоди свим аспектима одрастања дјеце, с посљедицама које понекада  трају читав живот", наводи се у извјештају.

УН наглашавају да иако постоји растућа свјест у посљедњим годинама о посљедицама насиља над дјецом, оно углавном прође непријављено и недокументирано.

У извјештају се истиче да је насиље над дјецом у неким земљама остало друштвено прихватљиво или прешутно прикривено, а жртве се често плаше да пријаве злостављање.

Никада раније толики статистички подаци нису прикупљени из толиког броја земаља, и они заједно пружају суморну слику глобалног насиља над дјецом, наводи дописник ББЦ-ја из УН-а, Ник Брајант.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

06.09.2014 11:22

Треба опет увести смртну казну за овакве монструме

ОДГОВОРИТЕ