Svaka deseta djevojčica je seksualno zlostavljana

Oko 120 miliona djevojčica širom svijeta - neznatno više od jedne desetine - silovano je ili seksualno zlostavljano do 20. godine života, navodi se u izvještaju UN-a.

Svijet 06.09.2014 | 09:45
Svaka deseta djevojčica je seksualno zlostavljana

UN-ova agencija za djecu, Unicef, takođe navodi da je 95.000 djece i tinejdžera - od kojih većina u Latinskoj Americi i na Karibima, ubijeno samo u 2012. godini.

U izvještaju se naglašava da su djeca širom planete redovno izlagana nasilju, uključujući i fizičko maltretiranje.

Dokument je prikupio podatke iz 190 zemalja.

Nasilje "preskače granice dobi, geografije, religije, nacionalnosti i platežne moći", izjavio je izvršni direktor Unicefa Anthony Lake.

- Ono se dešava na mjestima na kojima bi djeca trebala biti sigurna, u njihovim domovima, školama i zajednicama. Sve češće, ono se dešava putem interneta, i čine ga članovi porodice i učitelji, susjedi i stranci, kao i druga djeca - kazao je Lake. 

Studija je otkrila da je šest od desetoro djece u dobi između dvije i 14 godina redovno izloženo fizičkom zlostavljanju od svojih skrbnika. 

Svaka treća djevojka, u dobi između 15 i 19 godina, koja je određeno vrijeme bila u zajednici s drugima, bila je žrtva emocionalnog, fizičkog ili seksualnog nasilja koje počini njen suprug ili partner, navodi se u izvještaju.

Partnersko nasilje posebno je učestalo u zemljama kao što su Demokratska Republika Kongo, Uganda, Tanzanija i Zimbabve, navodi se u izvještaju.

U zemljama koje su bile predmetom istrage, skoro polovina djevojaka u dobi između 15 i 19 godina vjeruje da je suprug bio u pravu kada je udarao svoju ženu u određenim okolnostima, dodaje se u studiji.

U međuvremenu, ubistva su navedena kao glavni uzrok smrti dječka i muškaraca u dobi između 10 i 19 godina u brojnim latinoameričkim zemljama kao što su Venecuela, Panama, Brazil i Kolumbija.

Nigerija ima najveći broj ubistava djece - 13.000, dok SAD imaju najvišu stopu ubistava među zemljama zapadne Evrope i Sjeverne Amerike.

Istraživanje je pokazalo da  nasilje "škodi svim aspektima odrastanja djece, s posljedicama koje ponekada  traju čitav život", navodi se u izvještaju.

UN naglašavaju da iako postoji rastuća svjest u posljednjim godinama o posljedicama nasilja nad djecom, ono uglavnom prođe neprijavljeno i nedokumentirano.

U izvještaju se ističe da je nasilje nad djecom u nekim zemljama ostalo društveno prihvatljivo ili prešutno prikriveno, a žrtve se često plaše da prijave zlostavljanje.

Nikada ranije toliki statistički podaci nisu prikupljeni iz tolikog broja zemalja, i oni zajedno pružaju sumornu sliku globalnog nasilja nad djecom, navodi dopisnik BBC-ja iz UN-a, Nik Brajant.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

06.09.2014 11:22

Treba opet uvesti smrtnu kaznu za ovakve monstrume

ODGOVORITE