Његоватељи и са факултетом

За програме његоватеља и његоватељица све је више заинтересованих, а многи након обуке проналазе запослење било да раде приватно као његоватељи, или у некој од институција.

Марија Петковић након обуке хтјела је отићи у иностранство, али је посао као приватна његоватељица нашла овдје.

Република Српска 04.09.2014 | 22:50
Његоватељи и са факултетом

"Радим већ неколико мјесеци. Сада сам сваки дан ангажована осам сати код једне баке која је непокретна. Ово ми је трећи ангажман, а посао сам тражила и у иностранству. Међутим, тешко је када се тражи посао одавде, а и језичка баријера је препрека", рекла је Петковићева.

У Социјално-едукативном центру, установи за обуку његоватеља, рекли су нам да је старосна доб полазника шаролика, те да је заинтересованост за овај програм већа него за друге обуке.

"На конкурсе се увијек пријави далеко већи број кандидата у односу на број полазника који се прима. На конкурс за четврту генерацију пријавила су се 184 кандидата, а примљено их је 25. Од пете генерације обука је самофинансирајућа, али опет се пријавило дупло више кандидата него што примамо", рекла је Зорица Вујановић, водитељица образовног смјера у СЕЦ-у.

Додала је да је просјечна доб полазника 30 до 35 година, али да су у свим генерацијама имали полазнике од 25 до 55 година, те да је међу полазницима било и оних који су завршили факултет.
Сњежана Колунџија (44), по занимању текстилни техничар, након обуке запослила се у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

"Након обуке за његоватељицу била сам годину на бироу, а сада радим посао који волим", рекла је Колунџија.

Обука за његу старијих и болесних особа траје око шест мјесеци, а полазници добијају јавно увјерење о оспособљавању и могућност уписа новог занимања у радну књижицу.
У Удружењу "Пријатељ", које окупља сертификоване његоватеље, рекли су нам да се више лица запослило након обуке, те да су неки од њих посао нашли у иностранству.

"Пружамо услуге кућне његе у складу са потребама корисника и у договору са породицом. Цијена услуга зависи од ситуације у којој се налази корисник и износи од 2,80 до 5,80 КМ по сату", рекао је Ивица Назалевић, предсједник Удружења "Пријатељ".

Коментари / 0

Оставите коментар