Njegovatelji i sa fakultetom

Za programe njegovatelja i njegovateljica sve je više zainteresovanih, a mnogi nakon obuke pronalaze zaposlenje bilo da rade privatno kao njegovatelji, ili u nekoj od institucija.

Marija Petković nakon obuke htjela je otići u inostranstvo, ali je posao kao privatna njegovateljica našla ovdje.

Republika Srpska 04.09.2014 | 22:50
Njegovatelji i sa fakultetom

"Radim već nekoliko mjeseci. Sada sam svaki dan angažovana osam sati kod jedne bake koja je nepokretna. Ovo mi je treći angažman, a posao sam tražila i u inostranstvu. Međutim, teško je kada se traži posao odavde, a i jezička barijera je prepreka", rekla je Petkovićeva.

U Socijalno-edukativnom centru, ustanovi za obuku njegovatelja, rekli su nam da je starosna dob polaznika šarolika, te da je zainteresovanost za ovaj program veća nego za druge obuke.

"Na konkurse se uvijek prijavi daleko veći broj kandidata u odnosu na broj polaznika koji se prima. Na konkurs za četvrtu generaciju prijavila su se 184 kandidata, a primljeno ih je 25. Od pete generacije obuka je samofinansirajuća, ali opet se prijavilo duplo više kandidata nego što primamo", rekla je Zorica Vujanović, voditeljica obrazovnog smjera u SEC-u.

Dodala je da je prosječna dob polaznika 30 do 35 godina, ali da su u svim generacijama imali polaznike od 25 do 55 godina, te da je među polaznicima bilo i onih koji su završili fakultet.
Snježana Kolundžija (44), po zanimanju tekstilni tehničar, nakon obuke zaposlila se u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

"Nakon obuke za njegovateljicu bila sam godinu na birou, a sada radim posao koji volim", rekla je Kolundžija.

Obuka za njegu starijih i bolesnih osoba traje oko šest mjeseci, a polaznici dobijaju javno uvjerenje o osposobljavanju i mogućnost upisa novog zanimanja u radnu knjižicu.
U Udruženju "Prijatelj", koje okuplja sertifikovane njegovatelje, rekli su nam da se više lica zaposlilo nakon obuke, te da su neki od njih posao našli u inostranstvu.

"Pružamo usluge kućne njege u skladu sa potrebama korisnika i u dogovoru sa porodicom. Cijena usluga zavisi od situacije u kojoj se nalazi korisnik i iznosi od 2,80 do 5,80 KM po satu", rekao je Ivica Nazalević, predsjednik Udruženja "Prijatelj".

Komentari / 0

Ostavite komentar