Узбуна у Индији

Индијска национална агенција за безбедност је данас прогласила стање узбуне у неколико индијских савезних држава након синоћње објаве вође Ал Каиде Ајмана ал Завахрија о формирању индијског огранка те терористичке организације.

Свијет 04.09.2014 | 09:09
Узбуна у Индији

Ал Завахри је навео да се Ал Каида годинама припремала да оснује огранак у Индији, као и да је то учинила у намери да "прошири владавину ислама" на индијски потконтинент, пренела је агенција АП.

"Нови огранак је плод благословеног напора, предузиманог током више од две године, да се сви муџахедини са индијског потконтинента уједине у једну групу", рекао је Ал Завахри у видео снимку постављеном на интернету.

Вођа Ал Каиде је рекао да ће проширити владавину ислама и "подићи заставу џихада широм индијског потконтинента", описујући формирање огранка Ал Каида као "радосну вест за муслимане у Бурми, Бангладешу, Асаму, Гуџурату, Ахмедабаду и Кашмиру".

Он је додао да ће "ново крило Ал Каиде спасити муслимане од неправде и угњетавања".

У видео снимку дугом 55 минута, Завахри је такође обновио дугогодишњи завет лојалности авганистанском талибаном вођи Мулаха Омара, уз очигледно указивање на Исламску државу Ирака и Сирије - екстремистичку групу која, како наводи Ројтерс, доводи у питање вођство Ал Каиде као транснационалног исламског екстермистичког покрета.

Коментари / 0

Оставите коментар