Uzbuna u Indiji

Indijska nacionalna agencija za bezbednost je danas proglasila stanje uzbune u nekoliko indijskih saveznih država nakon sinoćnje objave vođe Al Kaide Ajmana al Zavahrija o formiranju indijskog ogranka te terorističke organizacije.

Svijet 04.09.2014 | 09:09
Uzbuna u Indiji

Al Zavahri je naveo da se Al Kaida godinama pripremala da osnuje ogranak u Indiji, kao i da je to učinila u nameri da "proširi vladavinu islama" na indijski potkontinent, prenela je agencija AP.

"Novi ogranak je plod blagoslovenog napora, preduzimanog tokom više od dve godine, da se svi mudžahedini sa indijskog potkontinenta ujedine u jednu grupu", rekao je Al Zavahri u video snimku postavljenom na internetu.

Vođa Al Kaide je rekao da će proširiti vladavinu islama i "podići zastavu džihada širom indijskog potkontinenta", opisujući formiranje ogranka Al Kaida kao "radosnu vest za muslimane u Burmi, Bangladešu, Asamu, Gudžuratu, Ahmedabadu i Kašmiru".

On je dodao da će "novo krilo Al Kaide spasiti muslimane od nepravde i ugnjetavanja".

U video snimku dugom 55 minuta, Zavahri je takođe obnovio dugogodišnji zavet lojalnosti avganistanskom talibanom vođi Mulaha Omara, uz očigledno ukazivanje na Islamsku državu Iraka i Sirije - ekstremističku grupu koja, kako navodi Rojters, dovodi u pitanje vođstvo Al Kaide kao transnacionalnog islamskog ekstermističkog pokreta.

Komentari / 0

Ostavite komentar