Мур преузео дужност шефа Мисије ОСЦЕ-а

Нови шеф Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини амбасадор Џонатан Мур преузео је своју дужност данас у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 03.09.2014 | 19:42
Мур преузео дужност шефа Мисије ОСЦЕ-а

''Велика ми је част бити на функцији шефа Мисије ОСЦЕ-а у БиХ. Радио сам у овој Мисији и раније, током избора који су одржани 1996. године. БиХ је од тада остварила значајан напредак иако пред њом и даље стоје многи изазови, а ОСЦЕ може да пружи помоћ путем свог рада на питањима стабилности, помирења и развоја институција'', рекао је Мур.

Додао је да ће предстојећи избори у октобру бити важни те да се радује што ће се у наредним данима састати с многим кандидатима и гласачима.

''Мисија ОСЦЕ-а, која има своје канцеларије у цијелој БиХ, наставиће да сарађује с домаћим партнерима на развоју система образовања, управе и правосуђа способних да поштују људска права и владавину права. Радујем се сарадњи са Швајцарском која предсједава ОСЦЕ-ом, а ОСЦЕ ће такође нагласак свог рада ставити на регионалну сарадњу, у свјетлу чињенице да Србија сљедеће године преузима предсједавање ОСЦЕ-ом'', казао је он.

Мур, који је професионални дипломата у Вишој дипломатској служби САД-а, има широко искуство на западном Балкану и у источној Европи.

Службовао је у БиХ на дужности савјетника шефа Мисије ОСЦЕ-а 1996. године и замјеника амбасадора САД-а од 2009. до 2012. године. Прије преузимања дужности шефа Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, Мур је био директор Канцеларије за јужну и централну Европу при америчком Стејт Департменту.

Такође је службовао у Амбасади САД-а у Београду.

Он је на овој дужности замијенио амбасадора Флечера М. Бартона саопштили су из Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.

Коментари / 0

Оставите коментар