Mur preuzeo dužnost šefa Misije OSCE-a

Novi šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Džonatan Mur preuzeo je svoju dužnost danas u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 03.09.2014 | 19:42
Mur preuzeo dužnost šefa Misije OSCE-a

''Velika mi je čast biti na funkciji šefa Misije OSCE-a u BiH. Radio sam u ovoj Misiji i ranije, tokom izbora koji su održani 1996. godine. BiH je od tada ostvarila značajan napredak iako pred njom i dalje stoje mnogi izazovi, a OSCE može da pruži pomoć putem svog rada na pitanjima stabilnosti, pomirenja i razvoja institucija'', rekao je Mur.

Dodao je da će predstojeći izbori u oktobru biti važni te da se raduje što će se u narednim danima sastati s mnogim kandidatima i glasačima.

''Misija OSCE-a, koja ima svoje kancelarije u cijeloj BiH, nastaviće da sarađuje s domaćim partnerima na razvoju sistema obrazovanja, uprave i pravosuđa sposobnih da poštuju ljudska prava i vladavinu prava. Radujem se saradnji sa Švajcarskom koja predsjedava OSCE-om, a OSCE će takođe naglasak svog rada staviti na regionalnu saradnju, u svjetlu činjenice da Srbija sljedeće godine preuzima predsjedavanje OSCE-om'', kazao je on.

Mur, koji je profesionalni diplomata u Višoj diplomatskoj službi SAD-a, ima široko iskustvo na zapadnom Balkanu i u istočnoj Evropi.

Službovao je u BiH na dužnosti savjetnika šefa Misije OSCE-a 1996. godine i zamjenika ambasadora SAD-a od 2009. do 2012. godine. Prije preuzimanja dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH, Mur je bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu pri američkom Stejt Departmentu.

Takođe je službovao u Ambasadi SAD-a u Beogradu.

On je na ovoj dužnosti zamijenio ambasadora Flečera M. Bartona saopštili su iz Misije OSCE-a u BiH.

Komentari / 0

Ostavite komentar