Ухапшени осумњичени џихадисти

По налогу Тужилаштва БиХ Агенција за истраге и заштиту, у сарадњи са Обавјештајно безбједоносном агенцијом те Министарствима унутрашњих послова Републике Српске, Федерације БиХ и кантоналним МУП-овима провела је акцију кодног назива "Дамаск".

Босна и Херцеговина 03.09.2014 | 19:58
Ухапшени осумњичени џихадисти

Претресени су објекти на 17 локација широм БиХ и приведено се 16 лица осумњечених за тероризам.

Припадници полицијских агенција претресли су објекте на подручју Сарајева, Кисељака, Зенце, Маглаја, Горње Маоче, Зворника, Тузле, Калесије, Бановића, Бужима и Теслића и том прилком ухапсили 16 особа.

Незванично сазнајемо да су ухапшени Хусеин Боснић звани Билал вехабијски вођа из Бужима, Хамда Фојница, отац Имраха Фојнице који се недавно разнио експлозивом у самоубилачком нападу у Сирији а који је раније од стране Суда БиХ ослобођен оптужби за учествовање у терористичком нападу на америчку амбасаду у Сарајеву.

Ухапшени су и Едуард Дургути, Емин Хоџић, Адем Карамуј, Мирза Капић, Сафет Бркић, Ибро Делић, Сенад Хукић, Енес Мешић, Елвир Муратовић, Седин Хусеиновић, Фикрет Зукић, Авдулах Хасановић те Јасмин Јашаревић.

Сви ухапшени сумњиче се да су починили кривична дјела финансирање терористичких активности, јавно подстицање терористичких активности, те врбовање ради тероризма и организовање терористичких група.

,,Осумњичене особе доводе се у везу са финансирањем, организовањем и врбовањем бх грађана за одлазак у Сирију и Ирак, те учествовањем у оружаним сукобима у тим земљама борећи се на страни радикалних терористичких група и организација као што су ИДИШ, ИСИЛ-Исламска држава, Џебхатун Нусра и друге'', наводи Кристина Јозић портпарол СИПЕ.

Сви ухапшени приведени су у службене просторије СИПЕ и након криминалистичке обраде биће предати Тужилаштву БиХ на даље поступање.

,,Ради се о истрази усмјереној на откривање и казнено процесуирање особа осумњичених за тероризам. У оквиру ове истраге остварена је и значајна међународна сарадња. Тужилаштво БиХ и полицијске агенције у БиХ прате и пратиће и у будуће активности организација и појединаца које се могу довести у везу са тероризмом и терористичким активностима'', каже портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

У оквиру провођење Стратегије и Акционог плана за превенцију и борбу против тероризма СИПА је у предходном периоду Тужилаштву БиХ поднијела три извјештаја о почињеном кривичном дјелу за више особа које су осумњичене да су организовале терористичке групе и јавно подстицали терористичке активности. Особе против којих су поднесени извјештаји тренутно су ван БиХ и за њима је расписана потјерница.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

удба

03.09.2014 18:19

А да неце они мозда касније да се бране са слободе.посто то тако инаце бива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

03.09.2014 20:15

Боље да сте Дудаковица ухапсили умјесто тих смрадова

ОДГОВОРИТЕ
Name

мове

03.09.2014 21:41

и ове сто су по Криму и Украјини отисли пљацкати и њих исто треба при повратку хапсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

мојсије са истока

04.09.2014 05:16

И када је свецано пустање, данас-сутра

ОДГОВОРИТЕ